Grlić Radman: Pozvao sam Italiju i Sloveniju da podrže otvaranje pregovora BiH s EU

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas u New Yorku da je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se "snažno založe" za skoro otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom. 

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održana je trilaterala ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije koji su se sastali i s kolegama sa Zapadnog Balkana. 

"Zamolio sam talijanskog kolegu Antonija Tajanija i slovensku kolegicu Tanju Fajon da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine", rekao je Grlić Radman. 

"Sve zemlje Zapadnog Balkana moraju se priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici"

Srbija i Crna Gora vode pregovore, ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022., BiH je u prosincu prošle godine dobila status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Grlić Radman je dodao da se založio za što skorije članstvo Zapadnog Balkana u EU, ali temeljem vlastitih postignuća, kriterija o proširenju. 

Šef hrvatske diplomacije ističe da se "sve zemlje Zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici". To najteže ide Srbiji koja se nije pridružila sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini. Prije dolaska u New York ministar je posjetio hrvatsku poslovnu zajednicu u Seattleu i Los Angelesu. 

"Sreo sam vibrantnu, snažnu zajednicu, ali to je već četvrta, peta, čak i šesta generacija hrvatskih iseljenika. Neki ne znaju hrvatski, materinji jezik, ali snažno osjećaju pripadnost Hrvatskoj", rekao je Grlić Radman. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.