"U Kosor još ima borbenog duha, slijedi autoritarnu vlast Tuđmana i Sanadera, ali nije kapacitet"

JADRANKA Kosor pokazala je sinoćnjim govorom da se još nije zasitila vlasti. Grmjela je o pristranim medijima, o onima koji su htjeli HDZ srušiti na koljena, poručivši borbenim rječnikom da je možda izgubila izbore, ali ne i fotelju stranačke šefice.

Zašto Kosorica barem jednom u karijeri ne napravi demokratski politički potez? Zašto ne da ostavku?

"Jadranka Kosor trebala bi dati ostavku na mjesto predsjednice HDZ-a. Jednostavno, trebala bi barem jednom u svojoj političkoj karijeri napraviti demokratski potez. No, nakon sinoćnjeg govora je jasno da joj to ne pada napamet", tvrdi za Index Mirjana Kasapović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti i vrsna poznavateljica prilika u HDZ-u.

"Ona u izbornoj noći saziv nekakav svoj Savjet, sastavljen od Aralice, Tomca, koji će je valjda uputiti kamo dalje ideološki da krene. Nešto bizarnije od toga dugo nisam čula", čudi se profesorica Kasapović.

Tvrdi da su Kosoricom nezadovoljni brojni stranački ljudi unutar HDZ-a i da će njenim sunovratom pasti i skupina koju je okupila oko sebe: Martina Dalić, Domagoj Milošević, Đuro Popijač, Jasen Mesić...
 
"Ta grupa koja se okupila oko središta moći raspast će se prvim previranjima u HDZ-u. HDZ nikad prema unutra nije imao demokratske procese, ne znam hoće li biti sposobni provesti izbore na kojima bi se natjecala tri, četiri ozbiljna kandidata, ili će Kosoricu rušiti stranačkim pučem", prognozira Kasapović.

"Autoritarna kao Tuđman i Sanader, ali s deficitom intelektualnih, političkih i upravljačkih potencijala"

Kaže da Kosor nema niti je imala potencijala voditi veliku stranku, kamoli državu. "Ona je nastavljač autokratskog vladanja u HDZ-u nakon Tuđmana i Sanadera, jedina je razlika što su i jedan i drugi imali veće intelektualne, političke i upravljačke potencijale od nje", oštro će Kasapović.

Među ambicioznim stranačkim ljudima koji bi nje se željeli riješiti, a možda i mogli naslijediti, izdvaja Gordana Jandrokovića. "Njega goni silna ambicija, ima autoritarnu strukturu ličnosti, silno je pretenciozan i silno želi vlast. On nipošto nije Njonjo, kako ga se naziva".


Da se Kosorica nakon sinoćnjeg izbornog debakla trebala povući, tvrdi i voditelj Centra za politološka istraživanja Anđelko Milardović.

"Prva osoba u stranci trebala bi razmisliti o odgovornosti, dati ostavku odmah ili se izložiti onome što je sama najavila, a to su unutarstranački demokratski izbori s više kandidata. Ukoliko smatra da je sposobna, da ima uporište u stranci za  demokratski kopernikanski obrat, dosad nezabilježen u HDZ-u, trebala bi na izbore. Nakon sinoćnjeg govora, svega što smo od Kosor čuli, čini mi se da je zadržala borbeni duh. Uostalom, uopće nije nevažno što je sinoć pod ruku držao Vladimir Šeks, koji je više od dvadeset godina drugi čovjek stranke", kaže za Index Milardović.

"Osuda njihove politike"

Teški poraz HDZ-a za Index je prokomentirao i politički analitičar Damir Grubiša.  "Njihov poraz znači osudu njihove politike, a to je jako važno. Znači, unatoč svojoj retorici HDZ nije uspio potvrditi se kao politička snaga koja je donijela neke pozitivne rezultate. Na to su utjecali ekonomska kriza te brojni slučajevi korupcije koji su pokazali da je HDZ stranka vlasti, moći i manipulacije", komentirao je Grubiša dodajući kako su ih tako nagradili birači.

No, Grubiša kaže kako, s obzirom na situaciju i sve što se događalo posljednjih godina, rezultati za HDZ i nisu tako loši kao što bi se moglo očekivati. "Da se to dogodilo u nekoj drugoj zemlji, zabilježili bi puno veći poraz, ali očito kod nas postoji još uvijek veliki broj zadrtih birača koji takvom vodstvu i dalje daju podršku. Po tome mi smo atipična zemlja. U sličnoj situaciju u Italiji, dvije stranke su se samo raspustile kada su došle u poziciju u kakvoj je HDZ", kaže Grubiša.

"Vodstvo treba izvući pouku"

"Što se tiče samog vodstva, ono bi trebalo iz ovoga izvući pouku, analizirati se i vidjeti gdje su griješili te priznati neke od činjenica koje su priznali i glasači. Moraju izvršiti samokritiku, a onda će iz toga proizići hoće li doći do smjene u vrhu stranke", dodaje Grubiša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.