Rusi postavili trupe blizu Ukrajine. Mještani: Teško je vjerovati da neće biti rata

ZAPADNE zemlje predvođene SAD-om strahuju da se Rusija priprema na invaziju Ukrajine. Rusija je rasporedila više od 100 tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom, ali odbacuje navode da planira napad.

Međutim, ističe da je spremna na neodređene "vojno-tehničke mjere" ako NATO ne pristane na zahtjeve koji uključuju zabranu primanja Ukrajine u NATO i povlačenje dijela vojnika iz članica NATO-a koje graniče s Rusijom.

SAD i Europska unija zaprijetili su Rusiji sankcijama ako napadne Ukrajinu. Moskva, koja je najveći opskrbljivač Europe energentima usprkos sankcijama nakon aneksije Krima 2014., uvelike je odbacila nove sankcije kao praznu prijetnju. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u ponedjeljak da "neće više biti Sjevernog toka 2" ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

“Teško je izaći van kuće i ne pomisliti da bi moglo doći do rata“

Novinar Guardiana koji je nedavno otputovao u ruske regije Voronjež i Kursk koje se nalaze blizu granice s Ukrajinom, uočio je niz neprikrivenih vojnih aktivnosti dok su se ruske trupe nastavile pozicionirati za potencijalnu invaziju. Navodi kako se Rusi uopće nisu trudili sakriti svoje vojne manevre.

Kada su prošloga tjedna zrakoplovi tijekom vojnih vježbi tutnjali iznad glava mještana Šilova, koji pripada okrugu Voronjež, zaprepastio ih je i pogled na raketni sustav protuzračne obrane Pancir koji se odjednom pojavio na polju tik do lokalne osnovne škole. U obližnjem predgrađu Maslovka, već se mjesecima na željezničkom kolodvoru iskrcavaju tenkovi, topovi i druga oprema.

“Moja se žena vratila kući i samo govorila o tenkovima, tenkovima, tenkovima“, rekao je Oleg Romanenko, mehaničar koji živi u blizini glavne ulice u Maslovki.

“Teško je izaći van kuće, vidjeti sve ovo i ne pomisliti da bi moglo doći do rata. Svakome je to palo na pamet”, dodao je.

Na društvenim mrežama su se počele pojavljivati snimke vlakova u kojima se prevoze ruske trupe, a podaci o letovima ukazuju na to da se vojnici iz Sibira prebacuju zračnim putem prema Ukrajini.

"U zadnjih nekoliko tjedana podignuta je razina opasnosti“

Većina aktivnosti ukazuje na veliki opseg ruskog gomilanja vojnih snaga, a procjenjuje se da je polovica taktičkih skupina bojne u Rusiji premještena na terene blizu ukrajinske granice; ponekad na samo nekoliko desetaka kilometara udaljenosti. Američki dužnosnici smatraju da je Rusija već pozicionirala 70 posto potrebne vojne opreme za slučaj napada.

"U zadnjih nekoliko tjedana podignuta je razina opasnosti, označene su sve crvene zastavice“, rekao je stručnjak iz ruske novinarske organizacije Conflict Intelligence Team (CIT), koji prati raspoređivanje ruske vojske prema području Ukrajine.

"Dokazi koje imamo snažno upućuju na to da je u ovo uključena doslovno svaka velika kopnena formacija ruskih oružanih snaga. Radi se o situaciji bez presedana koja se nije dogodila od vremena Sovjetskog Saveza", rekao je.

Neki mještani Maslovke već su se i navikli na ove prizore.

“Mi smo se ovdje već na to navikli. Dođu trupe i onda ih za nekoliko dana opet nema. Ponekad vidite nekoliko muškaraca u uniformama. Ali mi se ne miješamo, ne postavljamo pitanja. To su jednostavno takva vremena”, rekla je umirovljenica Marina, koja je čekala na autobusnoj stanici.

Sigurnosne mjere su pooštrene od proljeća kada su novinari Sky Newsa uspjeli prošetati do nove baze u regiji Voronjež koja je uspostavljena za pristigle trupe. Sada su ceste koje vode do tih baza blokirane, rekli su mještani. Stručnjaci iz CIT-a su kazali da su ruske željeznice otežale praćenje podataka o vlakovima.

Mještanima rečeno da ne govore o tome medijima

Nekoliko stanovnika Maslovke ispričalo je kako su neformalno upozoreni da ne govore medijima o nakupljanju ili kretanju vojnih vozila. U lokalnoj trgovini prodavačica je samo slegnula ramenima kada ju je novinar upitao o tenkovima koji su se nalazili 50 metara od njezinih vrata.

"Ne znam ništa o tome", rekla je i otišla u stražnji dio trgovine.

U susjednoj regiji Kursk, u kojoj je donedavno bilo relativno malo vojnih aktivnosti, zabilježen je masovni priljev vozila i osoblja, naveo je Konrad Muzyka koji je ranije ovog mjeseca radio analizu satelitskih fotografija.

Analitičari smatraju da bi napad iz ove regije mogao ugroziti grad Harkov koji se nalazi odmah kod granice ili bi mogao odsjeći ukrajinske trupe na istoku ili prema glavnom gradu Kijevu. Kursk je povijesno vezan za jednu od najvećih i najkrvavijih tenkovskih bitaka u Drugom svjetskom ratu, a neki mještani kažu da ne mogu ni zamisliti da se nalaze na prvoj crti novog sukoba.

"Svi su međusobno povezani, posebno zbog naših obiteljskih veza preko granice", rekla je Larisa Kholtobina, ravnateljica lokalnog muzeja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.