HAKOM i ove godine nositelj projekta obilježavanja "Međunarodnog dana djevojaka i žena u ICT-u"

Foto: freeimages.com

HRVATSKA regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) drugu godinu za redom priključuje se globalnoj inicijativi s ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informacijsko - komunikacijskih tehnologija i promicanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u ICT sektoru, priopćili su iz HAKOM-a.

Obilježavanje "Međunarodnog dana djevojaka i žena u ICT-u" potaknuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja diljem svijeta, a HAKOM je nositelj projekta obilježavanja koji se provodi u Republici Hrvatskoj (RH). Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u obilježava se četvrtog četvrtka u travnju svake godine, pa će tako u RH, u četvrtak 28. travnja, biti organiziran čitav niz aktivnosti s ciljem popularizacije biranja karijera među djevojkama u ovom propulzivnom sektoru hrvatskog gospodarstva.

Održat će se niz radionica i edukacija

Cjelokupan projekt, pokrenut od strane HAKOM-a, a koji se provodi u suradnji s partnerima projekta, tvrtkama Ericsson Nikola Tesla i IBM Hrvatska te Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, predviđa aktivnosti tijekom cijele godine. U tjednu uoči središnjeg obilježavanja, od 18. do 23. travnja 2016., predviđeno je održavanje čitavog niza edukativnih radionica, koje će na zabavan način, kroz hobije i igru djeci približiti svijet područja STEM-a (znanstvena, tehnološka, inženjerska i matematička područja) i ICT-a.

Osim "Smart Lumies" radionice, koja je predviđena za djecu predškolskog uzrasta, održat će se radionica ˝Lego Edukacija˝, program koji se provodi na hrvatskom jeziku, a razvija se i koristi već 30 godina u suradnji s učiteljima i obrazovnim institucijama diljem svijeta. Program učenja bavi se predajom znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a namijenjen je djeci osnovno-školskog uzrasta koja tek upoznaju pojmove iz tih područja.

Radionicu "Matematika s kriptografijom" održat će Krešimir Čanić i Toni Milun, a u uvodnom dijelu polaznici će biti upoznati sa kratkom poviješću tajnih šifri i pisama te pregledom razvoja kriptografije. Polaznici će učiti kako kriptirati neku poruku i kako "razbiti" šifre. Također, održat će se i "IBM radionica", a predviđen je i posjet tvrtki Ericsson Nikola Tesla, regionalnom lideru u ICT industriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.