Haški tužitelji završili s iznošenjem optužbi protiv Gotovine, Markača i Čermaka

HAŠKI tužitelji završili su danas s iznošenjem svojih dokaza i saslušavanjem svjedoka u postupku protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. Suđenje hrvatskim generalima nastavlja se 19. ožujka, kada će obrana obrazložiti zbog čega smatra da bi dijelovi optužnice ili cjelovita optužnica protiv Gotovine, Markača i Čermaka trebala biti odbačena.

Raspravno će vijeće zatim donositi odluku o tom zahtjevu da bi se, ukoliko Haški sud ne odluči odbaciti optužnicu, suđenje zatim nastavilo iznošenjem dokaza obrane, što će trajati mjesec dana. No, Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe tvrdi kako je obrani potrebno dodatno vrijeme da provede istragu o 189 ubojstava koja su tek naknadno uvrštena u optužnicu.

Dodatno je vrijeme zatražilo i tužiteljstvo, koje želi saslušati još pet svjedoka koji bi trebali potvrditi autentičnost "brijunskih transkripata", snimki sastanka Franje Tuđmana s vojnim vrhom uoči "Oluje", ali u Haagu se neslužbeno može čuti kako će tužitelji odustati od tog zahtjeva. S obzirom na brojne otvorene i neriješene zahtjeve obje strane, sudac Alphons Orie najavio je da bi nakon idućeg ročišta 19. ožujka po potrebi moglo doći i do izmjene u rasporedu suđenja.

P.V.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.