HDZ-ov kirurg koji je dogovarao mito tužio Index na Ustavnom sudu. Izgubio je

Foto: Tino Juric/PIXSELL

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu koju je kirurg, HDZ-ovac i ekstremni desničar Hrvoje Tomasović podnio protiv Indexa zbog komentara o porukama prema kojima je s kolegicom u splitskoj bolnici dogovarao uzimanje mita od pacijenata.

>> Hrvoje Tomasović: Nikad nisam dogovarao mito niti sam primao mito

Tomasović je tužbu podigao zbog komentara Indexovog novinara Gorana Vojkovića koji je 28. studenog 2015. objavljen pod naslovom Lopovi, bagra i liječnička bagra.

Sudovi ga tri puta odbili

Nakon što ga je prvostupanjski sud odbio, Tomasović je naknadu štete tražio i na Vrhovnom sudu, koji ga je također odbio. Na kraju je tužbu uputio i na Ustavni sud, koji se sada složio s prve dvije presude.

Ustavni sud se složio s presudom Vrhovnog suda u kojoj se navodi da je "autor teksta djelovao u dobroj vjeri, osnovano vjerujući u istinitost i točnost ranije objavljenih informacija, vodeći računa o javnom interesu".

"Stoga, neovisno o tome što se autor članka služio riječima koje mogu uvrijediti i mogu dovesti do povrede prava na poštovanje osobnog života, u konkretnom slučaju u skladu s člankom 21. stavkom 4. alinejom 3. ZoM-a, tuženik kao nakladnik podnositelju ne odgovara za štetu jer su ispunjene pretpostavke za oslobođenje od odgovornosti", piše u presudi.

"Nisu mu povrijeđena ustavna prava"

Ustavni sud navodi da je drugostupanjski sud iznio dostatne razloge za svoju odluku i da je postignut pravičan balans i uspostavljena ravnoteža između prava na slobodu izražavanja i prava na poštovanje časti i ugleda podnositelja.

"U osporenoj presudi drugostupanjski sud iznio je relevantne razloge za svoju odluku, iz kojih je razvidno da su pomno razmotreni svi kriteriji koje je potrebno uzeti u obzir kako bi se ocijenilo koje od sukobljenih prava (pravo na slobodu izražavanja i podnositeljevo pravo na poštovanje osobnog života) preteže u konkretnom slučaju. Stoga Ustavni sud smatra da podnositelju nije povrijeđeno pravo zajamčeno člankom 35. Ustava", objavljeno je u presudi Ustavnog suda.

S kolegicom dogovarao uzimanje mita od pacijenata

Podsjetimo, Index je 2015. godine objavio prepisku između Tomasovića i njegove kolegice u kojoj se dogovaraju kako će uzeti mito od pacijenata koje si međusobno šalju, hvale se besplatnim mesom po koje moraju požuriti i punim prtljažnicima pića, ogovaraju kolege iz bolnice, ali i žale kako ne mogu živjeti od plaće.

> OTKRIVAMO Splitski liječnici: "Karcinome šalji meni. Novac dijelimo po pola. Kod mene nema zajeba!"

> Reakcija odvjetnika Hrvoja Tomasovića na komentar Gorana Vojkovića

> Reakcija odvjetnika Franceschija: Mom klijentu Tomasoviću je pričinjena velika šteta

>> Hrvoje Tomasović: Nikad nisam dogovarao mito niti sam primao mito