HDZ-ovac: Plaće službenika su male, ali nije točno da vlada ništa ne radi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Dražen Bošnjaković (Klub HDZ-a) ocijenio je na izvanrednoj sjednici, koja se održava na zahtjev predsjednika Zorana Milanovića, da zaključak koji je predložio o funkcioniranju sudbene vlasti nije konkretan ni jasan te da rasprava neće dovesti do konkretnih mjera.

Milanović je za izvanrednu sjednicu predložio zaključak kojim bi sabor obvezao vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo funkcioniranje sudbene vlasti.

"Predlagatelja nemamo, a nemamo ni nekakav konkretan i jasan materijal tako da raspravljamo svatko po svom nahođenju, bez osvrtanja na konkretne prijedloge, kojih nema", kazao je Bošnjaković.

Dodao je da je štrajk u pravosuđu koji je u tijeku neugodna stvar za društvo, ali nije ni prvi ni jedini i u budućnosti će ih sigurno biti još.

"Nije točno da vlada ništa ne radi"

HDZ, istaknuo je Bošnjaković, vjeruje vladi i da će sve završiti povećanjem plaća, koje su već povećane u prvom koraku i koje su zadnjih sedam godina kontinuirano rasle.

"Pitanje je je li to dovoljno", rekao je i ponovio da kod povećanja plaća treba voditi računa o cjelokupnom sustavu javne uprave, a ne samo jednom segmentu.

"Predstavnik jednog velikog sindikata već je rekao, 'ako ovdje povisite jedan cent, članovima našeg sindikata jednako jedan cent'", kazao je zastupnik HDZ-a.

"Nesporno je da su plaće službenika male, ali nije točno da vlada ništa ne radi i da ne postoji volja vlade da se situacija riješi", istaknuo je Krunoslav Katičić (HDZ) te podsjetio na zakon kojim će se urediti plaće u javnoj upravi, koji je u proceduri.

Milošević: Nema izvanredne situacije

Boris Milošević (Klub SDSS-a) smatra da nema izvanredne situacije ni ustavne krize.

I on se složio da su plaće službenika male, no pita može li ova rasprava pomoći službenicima u štrajku i pridonijeti nalaženju rješenja. Kaže da predloženi zaključak ne govori o plaći, o osnovici ni koeficijentu.

"A službenice od nas očekuju rješenja, mislim da im, nažalost, ta očekivanja nećemo ispuniti", poručio je Milošević.

Ističe da se problem može riješiti jedino pregovorima između vlade i sindikata.

Oporbeni zastupnici nakon izlaganja u ime klubova često traže stanke od 10 minuta, što oteže raspravu.

Nakon klubova slijede pojedinačne rasprave za koje se prijavilo više od 40 zastupnika, pri čemu su na njih moguće replike, što dodatno produljuje raspravu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.