HND: Već godinama ponavljamo da rad vlade nije transparentan

Foto: PIXSELL

HRVATSKO novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u utorak su izrazili zabrinutost zbog najave potpredsjednika vlade Davora Božinovića da će zbog ranjavanja policajca biti uvedene strože mjere osiguranja na Markovu trgu, a time će se i novinarima onemogućiti pristup.

''Ne umanjujući potrebu boljeg osiguranja građana, institucija i ljudi koji u njima rade, upozoravamo na važnost dostupnosti informacija o radu vlade RH, Hrvatskog sabora i ministarstava te smatramo kako sprječavanje novinara da postavljaju pitanja koja su u interesu javnosti može imati štetne posljedice za razvoj demokratskog društva", istaknuli su u zajedničkom priopćenju HND i SNH.

HND: Već godinama ponavljamo da rad vlade nije transparentan

Vladu RH pozvali su da ne zatvara institucije još više i ne ugrožava slobodu medija te da uvođenjem redovitih press-konferencija novinarima omogući normalan rad.

Iz HND-a ističu i kako već godinama ponavljaju da rad vlade nije transparentan.

Osim što njezini predstavnici ne održavaju redovite konferencije za novinare, materijali sa sjednica vlade šalju se u zadnji tren pa je jedina mogućnost premijeru i ministrima postavljati pitanja jedanput na tjedan prije njezine sjednice, i to na ulici ispred Banskih dvora. A takav je tretman novinara, snimatelja, fotoreportera i tehničara krajnje neprimjeren, pa i ponižavajući, ocijenili su.

''Podsjećamo kako je redovite konferencije za novinare ukinula vlada premijera Ive Sanadera, a istu su praksu, nažalost, nastavile i sve vlade nakon nje'', stoji u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.