Hoće li Todorića i Tedeschija i u Hrvatskoj istraživati zbog monopola?

KOMPANIJE Agrokor i Atlantic, u vlasništvu Ivice Todorića i Emila Tedeschija, za sada nisu pod istragom hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Todorić i Tedeschi su, podsjećamo, prošlog tjedna od strane srpske Komisije za zaštitu konkurencije kažnjeni ukupnom globom od 6,8 milijuna eura, zbog čega nas je zanimalo hoće li slična istraga biti pokrenuta i u Hrvatskoj.

> Otkrivamo zbog čega su Todorić i Tedeschi u Srbiji kažnjeni sa 6,8 milijuna eura

"AZTN za sada nije pokrenula postupak utvrđivanja ograničavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenih sporazuma između Agrokora i Atlantic Grupe, jer dosada nije imala indicija za njegovo pokretanje, a također ni od jednog poduzetnika nije zaprimila inicijativu za pokretanjem takvog postupka. Agencija može sama pokrenuti sektorska istraživanja, a prioritete određuje u ovisnosti od indicija ili ako dobije inicijativu, kao što je, primjerice, bio slučaj  u Srbiji", kaže nam glasnogovornica AZTN-a Snježana Vujisić Sardelić.



Idea i Grandprom se same prijavile

Njihovim srpskim kolegama je, naime, posao bio olakšan. Firme Todorića i Tedeschija same su prijavile svoje malverzacije. Vjerojatno su se nadali kako bi time mogli dobiti imunitet od kazne, koji se u Srbiji (ali i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji) može odobriti u slučaju prijave kartela. No, imunitet ne vrijedi u slučajevima vertikalnog sporazuma kao što je ovaj.

Firmama Idea (Todorić) i Grandprom (Tedeschi) kazna je stoga ublažena. Idea je kažnjena s 1,5 posto godišnjeg prihoda, odnosno 4,2 milijuna eura, a Grandprom s 2 posto godišnjeg prihoda, odnosno 2,4 milijuna eura. Radi se o godišnjim prihodima iz 2008. godine, kada je sporazum i sklopljen.


Apel AZTN-a: Ako nešto znate, prijavite nam, makar i anonimno!

Za AZTN problem predstavlja činjenica da ne dobivaju na uvid sve ugovore koji se na tržištu sklapaju, zbog čega ne mogu znati jesu li se Tedeschi i Todorić sličnim malverzacijama služili u Hrvatskoj. Zbog toga su putem Indexa uputili javni poziv svima koji imaju saznanja o monopolističkom poslovanju da im se jave, makar i anonimno, kako bi imali osnovu za pokretanje istrage.

"AZTN i ovim putem poziva sve poduzetnike, neovisno o navedenome slučaju, da se, ako imaju bilo kakva saznanja o postupanjima poduzetnika kojima se ograničava tržišno natjecanje na bilo kojem mjerodavnom tržištu, jave Agenciji inicijativom, a to mogu učiniti i anonimno", poručuju iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Dodatan problem istrazi mogla bi predstavljati i činjenica da je kazna koja im je izrečena u Srbiji dala Todoriću i Tedeschiju dovoljno vremena da "urede" eventualne slične ugovore koje su sklopili u Hrvatskoj. Iako je "prepravljanje" već postojećih sporazuma također kazneno djelo, to bi bilo vrlo teško, možda čak i nemoguće dokazati, u slučajevima gdje AZTN nije ranije imao uvid u sporazume između Atlantica i Agrokora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.