Hrvatska agencija za poljoprivredu: Voda nam nije dobro raspoređena, ranjivi smo

Hrvatska poljoprivreda je unatoč dostatnim zalihama vode ranjiva na klimatske promjene i vremenske nepogode poput suše pa treba dodatno promišljati o održivom i učinkovitom korištenju vode u poljoprivredi i industriji, rečeno je na nacionalnom obilježavanju Svjetskog dana hrane.

Pod geslom "voda je hrana, voda je život" to obilježavanje je u Osijeku organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Prema podacima Eurostata, Hrvatska je prva u Europi u količini vode po stanovniku s 30 tisuća kubičnih metara, a iza Hrvatske su Finska, Švedska i Litva, rekla je ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos.

"Šteta od suše u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina dvije milijarde eura"

Iako ukupno raspoložive zalihe iznose oko 22.,1 milijardu kubika godišnje, Kos napominje kako voda u Hrvatskoj prostorno i vremenski nije dobro raspoređena, posebno kada je najviše trebamo, a to je u sušnim razdobljima. To Hrvatsku čini dosta ranjivom na vremenske nepogode, osobito u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Kako je iznijela, šteta od suše u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina procjenjuje se na dvije milijarde eura, protiv čega se nastoji boriti izgradnjom sustava javnog navodnjavanja, kojih trenutno ima 28, na površini od 21 tisuće hektara.

Takvi projekti se, dodala je, sve više realiziraju sredstvima EU te je od 2014. do 2020. godine Hrvatskoj na raspolaganju bilo 107 milijuna eura za sustave navodnjavanja.

Kroz program ruralnoga razvoja od 28 sustava navodnjavanja 17 je izgrađeno europskim sredstvima, a kroz strateški plan poljoprivredne politike dostupno je oko 72 milijuna eura za takve sustave, dodala je Kos.

"Očekuju se rezultati analize tla i hrane nakon velikog požara u Osijeku"

Ravnateljica HAPIH-a Darija Sokolić rekla je da agencija 13 godina zaredom obilježava Svjetski dan hrane, a u svijetu se ovaj dan obilježava od 1979. godine te ima za cilj podizanje svijesti o globalnim pitanjima hrane i prehrambene sigurnosti. Tema vode ove godine izdvojena je kao središnja zbog njezine ključne uloge u proizvodnji hrane.

S obzirom na to da se suočavamo s klimatskim promjenama i drugim izazovima, postoji snažna potreba za očuvanjem vode, zbog čega treba promišljati o njezinom održivom i učinkovitom korištenju u poljoprivredi i industriji, poručila je Sokolić.

Izvijestila je da se tijekom ovog tjedna očekuju rezultati analize uzoraka tla i hrane uzetih nakon nedavnog velikog požara plastike u osječkoj tvrtki Drava International. "Čim ih dobijemo, pristupit ćemo procjeni rizika i o tome promptno obavijestiti javnost", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.