Hrvatska daje 350.000 eura za groblje žrtava Drugog svjetskog rata kod Mostara

Screenshot: YouTube

Za nastavak gradnje memorijalnog centra posvećenog žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća hrvatska vlada dat će 350.000 eura, rekli su dužnosnici u Mostaru.

Ugovor su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predstavnik Odjela za Drugi svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Mile Pušić.

Na groblje planiraju postaviti 50 tisuća križeva s imenima vojnika i civila

Groblje mira u mjestu Bilama kod Mostara zamišljeno je kao hrvatsko nacionalno i međunarodno spomen-područje, u koje se planira postaviti 50.000 križeva s imenima i prezimenima poginulih i ubijenih vojnika i civila u Drugom svjetskom ratu i poraću. Dijelovi kompleksa su kapelica i središnji spomen-križ.

Milas je istaknuo kako je hrvatska vlada odlučila poduprijeti projekt jer govori o istini, o povijesti, prije svega o kulturi sjećanja. "Važnost projekta je za obitelji koje danas kroz križeve koji su tamo postavljeni imaju mjesto gdje mogu zapaliti svijeću za sve one koji su nestali, za koje ne znamo gdje su", rekao je Milas.

Čović: Očuvanje sjećanja ključno je za izgradnju bolje budućnosti

Čelnik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović istaknuo je da je očuvanje sjećanja na poginule vojnike i civile ključno za izgradnju bolje budućnosti te doprinosi jačanju nacionalnog identiteta i zajedništva.

Temeljni kamen za memorijalni kompleks postavljen je 2013., a kapelica je izgrađena 2016. Dosad je postavljeno više tisuća križeva s imenima poginulih i nestalih hrvatskih civila i vojnika.

Svake godine se na tome mjestu sredinom kolovoza održava komemoracija u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.