Hrvatska gradi odlagalište za radioaktivni otpad

HRVATSKA u vojarni Čerkezovac gradi odlagalište za radioaktivni otpad, doznaje RTL.

Ministarstvo obrane prazni vojarnu i daje ju Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog.

RTL je u posjedu dokumenta koji bez ikakve sumnje dokazuje da je realizacija tog projekta pokrenuta daleko od očiju javnosti.

Nitko od mještana o tome nema pojma. Čak ni načelnik

Nitko u Dvoru na Uni, uključujući i načelnika, nema pojma da se trenutačno odvija primopredaja ni da se prazni vojarna. RTL ima zabilježbe sa sastanka Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva obrane, čiji je predmet primopredaja vojarne iz ruku MORH-a u ruke Ministarstva zaštite okoliša.

Sastanak se održao 24. siječnja, a tema je bila realizacija uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u vojnom skladištu Čerkezovac. To se u potpunosti kosi s izjavom ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića koju je dao samo dva dana prije sastanka koji je zabilježen u ovom dokumentu.

Prilikom sjednice Međudržavnog povjerenstva Hrvatske i Slovenije oko zbrinjavanja otpada iz nuklearne elektrane Krško, zajedno sa slovenskom ministricom Ankom Bratušek, Ćorić je javnosti rekao da se rješenje za odlaganje nuklearnog otpada iz Krškog još traži, a Čerkezovac će se uzeti u obzir ako se rješenje ne nađe.

"Radna skupina je dobila nalog da u narednim mjesecima izradi izvješće koje bi bilo i predstavljeno na sljedećem sastanku u okviru kojeg bi se razmatrale različite opcije i različita rješenja", govorio je Ćorić 22. siječnja.

Kako javlja RTL, daleko od očiju javnosti Ministarstvo zaštite okoliša preuzima vojni objekt od MORH-a u kojem će se zbrinjavati radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško.

"Službena informacija u kojoj saznajemo da je vojarna vraćena Ministarstvu za državnu imovinu bi bila objavljena, ali takvih dokumenata nema", kazao je Nikola Arbutina, načelnik općine Dvor na Uni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.