Hrvatske ni u tragovima: Ovo su najbolje zemlje na svijetu

Foto: 123rf

PREMA rezultatima istraživanja predstavljenim na ekonomskom forumu u Davosu, a koje je provelo sveučilište u Pennsylvaniji zajedno s BAV Consultingom, najbolja zemlja na svijetu je Njemačka, prenosi Independent.

Projekt je rangirao 60 zemalja u 24 kategorije i temelji se na istraživanju koje je obuhvatilo preko 16.000 ljudi. Tako se SAD, primjerice, našao prvi po moći i utjecaju, a Švedska je zauzela prva mjesta u tri skupine. Luksemburg je najbolja zemlja za pokrenuti posao, Francuska je na prvom mjestu kad je u pitanju utjecaj kulture. Italija je na prvom mjestu zbog povijesne baštine, a Indija se probila na vrh zbog najbrže rastuće ekonomije.

Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, Njemačka je najbolja zemlja na svijetu.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 16,248 osoba iz 36 zemalja obiju Amerika, Azije, Europe i Afrike. Od ispitanih njih preko 8.000 su informirani ljudi s visokom stručnom spremom koji uglavnom pripadaju gornjem srednjem sloju. Njih preko 4,500 tisuća su poslovnjaci i vlasnici tvrtki koji upošljavaju radnike. Ostatak pripada općenitoj populaciji.

Šezdeset zemalja na koje se odnosilo istraživanje izabrano je na temelju njihove ekonomije, poslovanja i indikatora kvalitete života.

Osim Njemačke, na samom vrhu ukupnog poretka našla se Kanada. Na trećem je mjestu Ujedinjeno kraljevstvo dok SAD zauzima 4. mjesto. Peta je Švedska, a do desetog mjesta još su se ugurali Australija, Japan, Francuska, Nizozemska i Danska.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.