I HDZ-ov načelnik Marije Bistrice protiv HDZ-ove zabrane: "To nije dobra priča"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SVE je više gradova i općina koji su blagdan Velike Gospe proglasili sajmenim danom. Na taj su način omogućili rad prigodnih trgovina, unatoč zabrani rada nedjeljom i blagdanima. Njima se priključila i Marija Bistrica koja na Veliku Gospu očekuje dolazak više desetaka tisuća hodočasnika.

U Mariju Bistricu na godinu dođe oko milijun hodočasnika, a najveći broj njih dolazi upravo nedjeljom i blagdanom. Rado kupuju i suvenire. Mali obrtnici i prodavači uz Svetište Majke Božje Bistričke moći će raditi na Veliku Gospu. Općina Marija Bistrica proglasila je taj blagdan sajmenim danom.

"Pohodit će deseci tisuća vjernika Mariju Bistricu i sad zamislite da svi ovi licitari, medičari, drvene igračke, tradicijski zanati budu zatvoreni, to nije dobra priča za Mariju Bistricu i naše male obrtnike", kazao je HDZ-ov načelnik Josip Milički za HRT.

Obrtnici i trgovci žele pravo na rad

Gordana Mahmet Habazin četvrta je generacija medičara. Proizvodi i licitare koji su na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine. Ona nedjeljom želi raditi.

"Medičarsko-svjećarski obrti uvijek rade nedjeljama, blagdanima, nakon misa, blizu crkvica. Znači, sedam stoljeća unatrag", ustvrdila je.

Sajmeni dani i potraga za rupama u zakonu ne mogu biti čarobni štapić, upozoravaju iz Marije Bistrice. "Tragično je da se mi moramo kroz nešto izvlačiti, da moramo tražiti rješenja da bi mogli raditi. Mi imamo pravo na rad", kazala je Habazin.

"Trajno rješenje je da se napravi izuzeće za Mariju Bistricu i hrvatsko Nacionalno svetište, upravo u segmentu malih obrta u krugu svetišta i crkve na otvorenom", zaključio je načelnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.