Iran ima 3 milijuna radnika za naše tržište. Dolaze li uskoro u Hrvatsku?

Foto: EPA

GLAVNI direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić nedavno je izjavio kako u Hrvatskoj trenutno postoji 30.000 otvorenih radnih mjesta. Budući da nema radnika, dodao je kako poslodavci potencijalne radnike traže u zemljama poput Irana, Ukrajine, Filipina ili u bilo kojoj zemlji u kojoj postoji interes stanovnika da dođu raditi u Hrvatsku. 

Službeno kontaktirali s iranskim čelnicima

Kako javlja Glas Slavonije, moguće je da dobijemo radnike iz Irana.

Naime, prenose kako je HUP, po preporuci ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, otvorio službene kontakte s relevantnim iranskim institucijama u području zapošljavanja, kako je naveo HUP u priopćenju svojim članicama.

U Iranu je bila prva delegacija hrvatskih poslodavaca, članova HUP-a, koji su predvođeni direktoricom odnosa s članstvom HUP-a u toj zemlji tražili radnike. 

Prema povratnim informacijama, u Iranu na tržištu rada postoji više od tri milijuna radnika raspoloživih za hrvatske poslodavce, i to u svim djelatnostima i profilima. 

Primjerice, javlja Glas, u području tehničkih zanimanja njihovi majstori su dodatno trenirani za obrazovanje učenika u specijalnom centru za trening koji je smješten u Teheranu i lokalnim provincijama. Tu se kroz praktičan rad majstori pripremaju za daljnje obučavanje učenika te tako godišnje kroz takav sustav certifikate za rad dobije oko 600.000 učenika.

Šest Iranaca odmah dobilo poslove

Budući da rade na sustavima Siemensa, Samsunga, Boscha ili LG-a iz HUP-a navode da tako obučene radnike zapošljavaju Samsung i LG. 

"Postoji mogućnost usporedbe i prilagodbe dvaju kurikuluma obrazovanja (iranskog i hrvatskog) za potrebe hrvatskih poslodavaca u određenom zanimanju, pri čemu su, ako naše potrebe odstupaju od njihovih standarda, spremni doškolovati i trenirati radnike u dijelu kompetencija koje tražimo, kako bi u cijelosti odgovorili našim potrebama. Za potrebe zapošljavanja radnika iz Irana u Hrvatskoj, iranska vlada je spremna otvoriti i financirati ured u Teheranu koji bi radio na selekciji i slanju radnika u Hrvatsku”, prenosi Glas, a navode HUP-a.

Dodaju i kako je interes Irana da izveze mladu radnu snagu iz zemlje, jer u Iranu ne mogu pronaći posao zbog manjka investicija, pa bi ih ta zemlja u tom slučaju morala financirati. 

Predstavnici poslodavaca su u Iranu razgovarali s prvih 40 radnika i zaključili da su prihvatljivo obučeni za zanimanja za koja su se obrazovali. Plaće i uvjeti rada za njih bi mogli biti prihvatljivi poslodavcima u Hrvatskoj. 

No naglašeno je i da je ovo područje isključivo predmet individualnih pregovora konkretnog radnika s konkretnim poslodavcem. 

Glas javlja kako je u prvim razgovorima poziv za rad u Hrvatskoj odmah dobilo šest radnika koji će raditi u građevinskom sektoru.

U Slavoniji ima zaposlenih Ukrajinaca

Glas Slavonije javlja kako su u pojedinim osječkim tvrtkama zaposleni Ukrajinci za koje njihovi poslodavci kažu da su se brzo uklopili te kako je jezičnih prepreka bilo malo. 

Direktor Vodovoda, Ivan Jukić, rekao je za Glas kako je Vodovod Montaža zapošljavala radnike iz Ukrajine na različitim poslovima postavljanja instalacija.

“Imali smo potrebe za ljudima, posebice zbog poslova na gradilištima izvan Osijeka, uglavnom u Istri. U posljednjih godinu dana privremeno smo zaposlili radnike iz Ukrajine i BiH. Bili su to sezonski poslovi i ti stranci su radili kao zavarivači i montažeri. Imali su ista radna prava kao i domaći ljudi.

No nama je prioritet zapošljavati domaće ljude i jasno je da dugoročni razvoj tvrtke planiramo s domaćim radnicima. Tražimo sada mlađe koje ćemo zaposliti i obučavati za različite poslove”, otkrio je Jukić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.