Iran: Imamo zakonsko pravo kazniti Izrael

Foto: EPA

Iran je danas objavio da ima "zakonsko pravo" kazniti svog zakletog neprijatelja Izrael za atentat koji mu pripisuje u Teheranu na vođu palestinskog Hamasa Ismaila Haniju. 

"Smatramo da je naše pravo na obranu vlastite nacionalne sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta neosporno", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

Iran, palestinski islamistički pokret Hamas i njegov libanonski saveznik Hezbolah optužuju Izrael za atentat na čelnika Hamasa Ismaila Haniju u srijedu u Teheranu, koji Izrael nije komentirao.

Očekuje se odgovor Irana

Njegova smrt je uslijedila nekoliko sati nakon drugog napada za koji je Izrael preuzeo odgovornost. U izraelskom je napadu nedaleko od Bejruta ubijen i vojni vođa libanonskog pokreta Fuad Šukr.

"Zakonsko je pravo Irana kazniti Izrael", rekao je Kanani.

Zabrinutost oko moguće vojne eskalacije na Bliskom istoku sve je veća, osobito nakon sve češćih prijetnji Irana i njegovih saveznika upućenih posljednjih dana Izraelu.

"Da su regionalne vlade i međunarodna zajednica ispunili svoju zakonsku dužnost i da su izvršile pritisak na cionistički režim, vjerojatno ne bismo svjedočili ovakvim neredima i eskalaciji rizika od sukoba u regiji", istaknuo je glasnogovornik.

Izraelska vlada kaže da u zemlji vlada "vrlo visok stupanj spremnosti za svaki scenarij - i obrambeni i ofenzivni".

Glavni saveznik Izraela, Sjedinjene Države najavile su pojačanu vojnu prisutnost na Bliskom istoku, posebice da bi "pojačale potporu izraelskoj obrani".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.