Iran postavlja kamere kojima će nadzirati odijevaju li se žene primjereno

Ilustracija: EPA

IRANSKE vlasti postavljaju kamere na javna mjesta kako bi identificirale i kaznile nepokrivene žene u pokušaju da obuzdaju sve veći broj onih koje prkose strogim pravilima odijevanja u zemlji. Iranska policija je potvrdila kako će sve Iranke za koje se smatra da krše iranska pravila nošenja hidžaba dobiti "tekstualne poruke upozorenja o posljedicama".

U policijskom priopćenju je navedeno kako je cilj ovog poteza "sprječavanje otpora protiv zakona o hidžabu". Dodaje se da takav otpor kalja duhovnu sliku Irana i širi nesigurnost, piše Sky News. Iranke su počele masovno kršiti pravila odijevanja nakon što je u rujnu prošle godine tijekom boravka u pritvoru preminula 22-godišnja Kurdkinje Mahsa Amini. 

Šerijatski zakon nametnut nakon revolucije 1979. godine

Amini je bila privedena zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba. Njezina smrt izazvala je velike prosvjede diljem zemlje, a snage sigurnosti su nasilno odgovorile. Iransko ministarstvo unutarnjih poslova je u prošlomjesečnom priopćenju istaknulo kako je veo "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i "jedno od praktičnih načela Islamske Republike".

Prema iranskom islamskom šerijatskom zakonu, nametnutom nakon revolucije 1979., žene su obvezne pokriti kosu i nositi dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoje figure. Prekršiteljice su se suočile s javnim ukorom, novčanom kaznom ili uhićenjem.