Iransko veleposlanstvo reagiralo na tekst izraelskog ambasadora na Indexu

Foto: EPA

VELEPOSLANSTVO Islamske Republike Iran reagiralo je na tekst o iranskom nuklearnom programu koji je za Index napisao izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor.

>> Izraelski ambasador za Index: Iranski teror ne prijeti samo Izraelu, vrijeme istječe

Odgovor iranskog veleposlanstva prenosimo u cijelosti:

"Mali mlaz vode nosi mrava, a on viče da je cijeli svijet poplavljen"

Na perzijskom postoji poslovica koja kaže: “Mali mlaz vode nosi mrava, a on viče da je cijeli svijet poplavljen.” Ovo govori o izoliranom i usamljenom nekom tko o sebi misli da je cijeli svijet. Nekom tko misli da javnost nema pamćenje i želi ju prevariti.

Iz poštovanja prema cijenjenim čitateljima Indexa, radi objektivne i točne informiranosti, navodimo sljedeće:

"Iran je najpredaniji član Međunarodne agencije za atomsku energiju"

1. Iran je jedan od osnivača NPT-a i najpredaniji član Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Ovo međunarodno tijelo je tehnička referenca i do sada nije objavilo niti jedno dokumentirano izvješće o preusmjeravanju iranskih nuklearnih aktivnosti prema vojnim ciljevima. Iran je prihvatio većinu IAEA-inih inspekcija svojih objekata i to je jedinstvena transparentnost u aktivnostima bilo koje od članice IAEA-e.

Kada predstavnik cionističkog režima iranske nuklearne aktivnosti smatra prijetnjom svjetskom miru, vjerojatno se namjerava narugati cijelom javnom mnijenju. Svatko zna da Izrael ne samo da nije prihvatio članstvo u NPT-u, nego je u posjedu atomskog naoružanja i nije dopustio inspektorima IAEA-e da na bilo koji način pregledaju njegova nuklearna postrojenja.

Izuzeo se iz svih međunarodnih normi i nema pravo tu temu niti komentirati sve dok ne postane član NPT-a i ne uništi svoje nuklearno oružje.

"JCPOA je jedno od najvažnijih postignuća u povijesti diplomacije"

2. Islamska Republika Iran i zemlje P5 + 1 dogovorile su u srpnju 2015. Sveobuhvatni zajednički akcijski plan (JCPOA). Taj je sporazum, po mišljenju svih stručnjaka, jedno od najvažnijih postignuća u povijesti diplomacije, koji je sklopljen u duhu mira i u dobroj vjeri pregovaračkih strana. Iran je prema tom sporazumu odmah ispunio sve svoje obveze. Ovu činjenicu potvrdila je Međunarodna agencija za atomsku energiju u 16 svojih izvješća.

Bivši američki predsjednik Trump je 8. svibnja 2018. napustio JCPOA pod pritiskom i huškanjem Izraela (čak i suprotno mišljenjima stručnjaka vlastite vlade) kršeći svoje obveze prema Rezoluciji UN-a 2231. Ovaj potez su osudili svi ugledni međunarodni akteri, promatrači i stručnjaci.

Povlačenje američke vlade iz drugih globalnih ugovora, kao što je Pariški sporazum, pokazalo je da američka vlada ni inače ne drži do svojih obveza. Iran je obavijestio druge partnere u Sporazumu (JCPOA), uključujući Europsku uniju, da će nastaviti svoje obveze prema Sporazumu, unatoč povlačenju Sjedinjenih Država i pokazati svoju dobru vjeru, pod uvjetom da Europska unija u potpunosti također poštuje svoje obveze iz Sporazuma i ukloni učinke jednostranog povlačenja SAD-a i sankcija na iransku vanjsku trgovinu.

Europa je od Irana zatražila nekoliko tjedana i u pismenom obliku najavila ispunjenje 11 obveza.

Konačno, nakon godinu dana Iranu je postalo jasno da Europska unija ne želi ili ne može ispuniti svoje obveze. Tada je Iran, na temelju svojih prava i u skladu s člancima 26. i 36. Sporazuma (JCPOA), smanjio neke od svojih obveza iz spomenutog Sporazuma.

Napredak iranske sposobnosti za razvoj i istraživanje miroljubive nuklearne tehnologije rezultirao je time da je američka vlada shvatila “koliko se nisko spustila u bunar na trulom izraelskom užetu!"

"Naš put je miran i diplomatski. Bit ćemo predani našim obvezama"

3. Nakon promjene vlasti u Sjedinjenim Državama i njihovog iskazivanja interesa za povratak u Sporazum, ponovno smo ušli u pregovore s P4 + 1 u dobroj vjeri i u interesu međunarodne zajednice. Naš put je miran i diplomatski. Bit ćemo predani našim obvezama iz Sporazuma, pod uvjetom da druga strana u potpunosti poštuje svoje obveze i bez odlaganja ukine nehumane sankcije.

Uvjeravanja koja sada tražimo da se Sjedinjene Države neće povući iz Sporazuma (JCPOA) u cilju su zaštite i opstanka istog i provedbe Rezolucije UN-a 2231. U ovom krugu pregovora Izrael sabotira kao i prije i protivi se Bidenovoj odluci da se vrati Sporazumu. To pokazuje prirodu ovog režima, koji se načelno ne slaže s pregovorima i diplomatskim pristupom i uvijek nastupa ucjenama, silom, ratom i krvoprolićem.

Režim je čak ljut i uznemiren zbog mogućnosti da naša vlastita sredstva blokirana sankcijama budu upotrijebljena za gospodarsko unapređenje zemlje i poboljšanja života građana.

"Izrael ne poštuje rezolucije UN-a"

4. Izrael ne poštuje desetke ili čak stotine rezolucija UN-a. Smiješno je glumiti savjest svijeta i upućivati Iran u Vijeće sigurnosti koji jedini poštuje Rezoluciju UN-a 2231!

Izrael i Sjedinjene Države pokazale su svoju narav prije nekog vremena, kada su, za razliku od svih članica međunarodne zajednice, glasale protiv rezolucije koja priznaje hranu kao prirodno ljudsko pravo. Dakle, pametnom dosta.

"Iran nije prijetnja, problem je politika Izraela"

5. Iran nije prijetnja nijednoj zemlji. Proučavanje povijesti prošlog stoljeća jasno pokazuje da su cionisti ili ubili ili protjerali Palestince prijetnjama i zadiranjem u njihovu zemlju i prava. Izrael je taj koji prijeti, napada i manipulira susjednim arapskim i islamskim zemljama. Pogotovo Palestine. Uz poznati ekspanzionistički cilj "od Nila do Eufrata" u svom programu, primjenjujući oštru politiku, atentate i zanemarivanje međunarodne zajednice, uključujući i zahtjeve Europske unije, postao je prljav problem na Bliskom istoku.

Smaknuća stotina Palestinaca kao i građana drugih zemalja svijeta koje se suprotstavljaju režimu, uključujući ubojstvo iranskog nuklearnog znanstvenika, upečatljiv su znak cionističkog terorizma. Iranski prijedlog za rješavanje krize na okupiranim palestinskim teritorijima jasan je i demokratski. Održavanje referenduma uz prisustvo svih Palestinaca, bilo koje religije, za odabir vrste vlasti i vladara te zemlje.

"Politika maksimalnog pritiska na Iran je propala"

6. Iranski narod pripada jednoj od najstarijih civilizacija na svijetu i nikada neće biti izoliran. Živjeli smo u miru i prijateljstvu na Bliskom istoku tisućama godina. Veleposlanik izraelskog režima mora reći kada su i kako došli u naše krajeve?

Izraelski veleposlanik je napisao da su sve opcije protiv Irana na stolu. Ove su riječi izgovorili mnogi ljudi, ali nitko od njih, čak ni oni moćni, nisu se usudili pomisliti da ih provedu. Prije četrdeset godina sve su svjetske sile podržale režim Sadama Husseina i nametnule nam osmogodišnji rat. Ali nismo izgubili, a Ujedinjeni narodi su za početak rata okrivili tadašnji irački režim. Sada smo stotine puta moćniji nego tada.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price priznao je prošlog utorka da je politika maksimalnog pritiska na Iran bila ponižavajuća i propala. Obratite pažnju barem na ove riječi.

"Cionistička ideologija je zloporaba velike religije"

7. Sljedbenike judaizma, kao jedne od velikih božanskih religija, poštujemo. Mi smatramo židovskog poslanika Mojsija (a.s.) i svojim poslanikom i tisuće židovskih sunarodnjaka žive slobodno i s jednakim pravima s muslimanima u Iranu. Antisemitizam, kao iskaz generalne mržnje, osuđujemo. Ali cionistička ideologija, koja nastoji okupirati zemlju istjerivanjem drugih ljudskih bića iz njihovih domova i koja kao službeno sredstvo poduzima krvoproliće i atentate, smatramo zločinom pod krinkom i zloporabom velike religije judaizma, osuđena je na propast.

Djelovanje izraelskog režima nadasve je i rasističko, temelji se na aparthaidu, što se jasno da iščitati iz posljednjeg izvješća Human Rights Watcha. Umjesto miješanja u stvari drugih, suverenih država, bilo bi dobro da odgovore na pitanja postavljena u tom izvješću. Kao i na još mnoga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.