Američka kriza: Republikanci najavili kraj pregovora, demokrati "oprezno optimistični"

ZASTUPNIČKI dom američkoga Kongresa vrlo je blizu konačnog dogovora da se omogući podizanje limita za zaduživanje za 2,8 bilijuna američkih dolara. Ukoliko prijedlog uskoro i prođe bit će do dogovor u posljednji trenutak.

"Ovo je najteži trenutak u povijesti naše zemlje", Harry Reid zastupnik iz redova Demokratske stranke dodajući da se traži rješenje da bi se izbjegao financijski kolaps SAD-a., no dodao je da je nakon posljednje runde pregovore "oprezno optimističan".

Pet do dvanaest

Podsjetimo, SAD do 2. kolovoza treba postići dogovor o podizanju limita za zaduživanje. Ako dogovora ne bude, Amerika bi prvi put u povijesti mogao doslovno bankrotirati. U debati oko duga sukobljavaju se republikanska strana koja ne želi povećanje poreza za najbogatije Amerikance i kompanije, čime Obama namjerava ublažiti ogromni dug, i demokratska strana koja nikako ne želi smanjenje socijalnih beneficija, što predlažu republikanci.

Bijela kuća je počela s izradom plana za slučaj da se do toga datuma ne izglasa plan, kako bi SAD barem privremeno izbjegao bankrot.

Bez dozvole Kongresa administracija predsjednika Baracka Obame ne može zaduživati niti podizati visinu američkog duga.

Odgodili problem do predsjedničkih izbora

Predsjednik zastupnika Senata iz redova republikanaca Mitch McConnell rekao je u nedjelju za NBC kako je dogovor vrlo blizu. Riječ je o podizanju limita u dvije faze do sljedećih predsjedničkih izbora te da dogovor ne uključuje povećanja poreza.  Ovaj republikanski senator rekao je za CNN kako su postigli dramatičan preokret u pregovorima.

Naime, sljedeći predsjednički izbori u SAD-u održavaju se 6. studenog 2012. godine, a kako je rekao McConnel povećanjem u dvije faze ide se u korist predsjednika Barracka Obame koji je tažio da ovo bude posljednja debata o dugu prije izbora.

Značajan pomak, ali nije još sve gotovo


Prema svemu sudeći dogovor republikanaca i demokrata temelji se zapravo na odgađanju problema do predsjedničkih izbora sljedeće godine. 

Demokrati i Obamina administracija priznaju značajan pomak u pregovorima no najavljuju daljnje pregovore oko nekoliko tema.

Slični prijedlozi

Valja naglasiti kako su republikanski i demokratski prijedlozi bili vrlo slični, što je rezultat dugih pregovora. Oba traže veća rezanja troškova u sljedećih deset godina i osnivanje 12-članog odbora zaduženog za pronalaženje načina za dodatne rezove do kraja godine.

Ipak, Reidov plan uključuje veće povećanje limita za zaduživanje, dok bi republikanski prijedlog Johna Boehnera Ministarstvu financija dao mnogo kraći rok te od 12-članog odbora zatražio da pronađe dodatni 1,8 bilijun dolara prije nego što se vladi odobri novo zaduživanje.

Još jučer dogovor je bio nemoguć

Podsjetimo kako je još jučer Zastupnički dom američkoga Kongresa nije prihvatio plan šefa demokratskih zastupnika u Senatu Harryja M. Reida za podizanje limita za zaduživanje, a tada su 173 zastupnika glasala su za, a 246 protiv. Šef republikanskog kluba McConnel naglasio je da je Reidu dostavio pismo u kojemu piše da je Reidov prijedlog neprihvatljiv.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.