Snimka otkrila: Danski bogataš htio prodati dionice Bellabeata po 5 puta nižoj cijeni

Foto/screenshot: Berlingske/LinkedIn/Promo/Nordic Eye

U ožujku ove godine danski biznismen Peter Warnøe sastao se s njemačkim investitorom MK Venture Capitalom. Kako piše danski dnevni list Berlingske, imao je dobru ponudu u rukavu. Naime, dodaju, bila je to unosna prilika da njemački investitor kupi dionice hrvatskog start-upa Bellabeat.

Snimka videosastanka, koji su imali priliku vidjeti danski novinari, a sada je izbrisana, pokazuje da je Warnøe pokušao prodati svoje "hrvatsko zlatno jaje" Bellabeat uz ogroman popust. To ukazuje na to da je vjerodostojnost zapanjujuće visoke vrijednosti tvrtke na klimavim nogama, smatraju stručnjaci koje su kontaktirali iz Berlingskea.

Zašto je htio prodati dionice za pet puta niži iznos od navedene vrijednosti?

"Peter Warnøe i njegova tvrtka Nordic Eye investirali su 2018. godine 400 milijuna danskih kruna u Bellabeat. Od tada je, čini se, vrijednost Bellabeata eksplodirala, a prema Nordic Eyeu, danas vrijedi nevjerojatnih 26 milijardi danskih kruna (3.5 milijardi eura)", piše list.

No na sastanku s njemačkim investitorom Peter Warnøe odjednom je bio voljan prodati udio u "hrvatskom zlatnom jajetu" za pet milijardi danskih kruna. Drugim riječima, iznos je više od pet puta niži od vrijednosti navedene u poslovnim knjigama i kvartalnim izvješćima Nordic Eyea. To pokazuje videosnimka sastanka, koja je nedavno izbrisana.

"Nema logičnog objašnjenja za takav popust"

Istovremeno, više stručnih izvora u zemlji i inozemstvu izrazilo je skepsu prema Bellabeatu u smislu velike vrijednosti i nekoliko milijuna korisnika koji plaćaju njihove usluge.

Frederik Aakard je partner u Dansk Ejerskifteu koji savjetuje tvrtke o trgovanju. Slučaj opisuje kao čudan: "Ponekad možete dati popust od 10 do 20 posto ako se radi o posebnom investitoru s kojim zaista želite poslovati, ali popust od 80 posto je ozbiljan, zvuči kao da ovdje nešto jako nije u redu."

Aakard ne vjeruje da je procjena od 26 milijardi kruna u poslovnim knjigama Nordic Eyea vjerodostojna ako Peter Warnøe istovremeno pokušava prodati udjele u Bellabeatu po znatno nižoj cijeni.

"To nije dobar znak"

Za taj veliki popust ne vidi logično objašnjenje.

"Može se dogoditi da tvrtka ostane bez likvidnosti. U tom slučaju može završiti u paničnoj rasprodaji, u kojoj jedva marite za cijenu sve dok možete brzo dobiti nešto likvidnosti. Ali to svakako nije dobar znak", govori Aakard.

Lars Kiertzner, ovlašteni javni računovođa i bivši dugogodišnji glavni konzultant u Danskom udruženju revizora (FSR), slaže se s njim. Značajan popust naziva "hitnom rasprodajom".

"Hitna rasprodaja" još je jedan primjer koji dovodi u pitanje visoku procjenu Nordic Eyea za Bellabeat, smatra Kiertzner. "Nije baš vjerodostojno da tvrtka vrijedi 26 milijardi kruna ako ste je spremni prodati za petinu vrijednosti", kaže Kiertzner.

Danska tvrtka bez komentara

Nordic Eye i Peter Warnøe odbili su komentirati sadržaj videa i izjave stručnjaka. Nordic Eye, koji iza sebe ima 350 investitora, uložio je gotovo 500 milijuna kruna u Bellabeat, koji prodaje narukvice za fitness povezane s aplikacijama za žene.

Prema Nordic Eyeu, hrvatska tvrtka imala je blizu pet milijuna korisnika i promet od 3.5 milijardi kruna u 2022. godini. No ovog je tjedna priča o uspjehu dovedena u pitanje. Kako je Berlingske već dokazao, Bellabeat je okružen tajnovitošću, neistinama i proturječnim objašnjenjima.

Što je bilo na sad već izbrisanom videu?

Peter Warnøe održao je videosastanak s njemačkim MK Venture Capitalom u ožujku 2023. Video je nedavno uklonjen s Vimea. Peter Warnøe nije se suzdržavao pričati o rastu Bellabeata. Na videosastanku s njemačkim investitorom iz ožujka 2023. pokušao je prodati dionice u Bellabeatu u ime dvoje osnivača tvrtke Urške Sršen i Sandra Mura.

Što se tiče poslovanja, Warnøe je tvrdio da Bellabeat surađuje s globalnim imenima kao što su Google, Tesla i Apple.

"Sada razgovaraju s Audijem o suradnji. Rade s Miley Cyrus. Ovaj tjedan su u San Franciscu kako bi završili kampanju u kojoj sudjeluje i ona. Snimaju Netflixov film u kojem se Bellabeatov proizvod često koristi", govori Warnøe u videu.

U videu Peter Warnøe također kaže da se Bellabeat susreo s 10-15 velikih fondova i tvrtki, kao što su Blackstone, zaklada obitelji Kardashian, Amazon i Match Group, koja stoji iza aplikacije za upoznavanje Tinder.

Svi su pokazali interes za kupnju Bellabeata, u cijelosti ili djelomično, tvrdi Warnøe: "Većina njih želi uložiti više od 250 milijuna dolara. Traže investiciju od 500 milijuna dolara. Imaju velik apetit za ovo." Peter Warnøe također kaže da će svi spomenuti investitori vrlo brzo dobiti priliku za ulaganje u Bellabeat.

"Veliku investicijsku rundu pripremili su američka investicijska banka Goldman Sachs i UBS", kaže Warnøe i dodaje: "Jasno je da i Goldman i UBS vide Bellabeat kao tvrtku koja izlazi na burzu, zbog čega su potrošili toliko vremena na nju."

Peter Warnøe govori da dvije investicijske banke procjenjuju vrijednost Bellabeata između 22 i 28 milijardi kruna i da je Goldman Sachs izrazio iznenađenje Bellabeatovim brojem zaposlenika. Na LinkedInu se navodi da u Bellabeatu radi 60 ljudi, ali suosnivač tvrtke Sandro Mur kaže da je stvarna brojka oko 150.

Zašto tako velik popust?

"Tijekom due diligence procesa Goldman Sachs je pitao: 'Zašto imate tako malo zaposlenih?' No mnogi od njih su slobodnjaci. Radi se o uštedi novca. Ne žele zaposliti ljude jer to dodatno košta", govori Warnøe njemačkom investitoru.

U videu Peter Warnøe kaže da bi planirana runda ulaganja u Bellabeat trebala biti završena krajem lipnja. Investicijski krug također bi otkrio je li procjena tvrtke Nordic Eye bila točna.

Peter Warnøe nadalje objašnjava da je runda ulaganja također korak na putu do potencijalne inicijalne ponude dionica Bellabeata, koja se planira održati 2024. godine. No investicijski krug je nekoliko puta odgađan i još uvijek nije završen.

Na kraju videokonferencije vlasnik MK Venture Capitala imao je priliku postaviti pitanja. Petera Warnøea pitali su zašto dvoje osnivača Bellabeata želi prodati svoje dionice uz tako velik popust.

Warnøe odgovara da su Urška Sršen i Sandro Mur "vrlo skromni ljudi" koji nisu sebi isplaćivali značajnu plaću, stoga ih je potaknuo na prodaju dijela dionica.

"Fokusirani su na svoju tvrtku, zaposlenike, proizvod, rade dan i noć", odgovara Warnøe i dodaje: "Oni su također malo introvertirani na neki način. Možda bismo mogli dodati još malo menadžmenta inicijalne ponude dionica. U odboru smo vodili dijalog s nekim tko bi mogao biti potencijalni CEO ili COO u nekom trenutku."

Urška Sršen i Sandro Mur danskim novinarima nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati jesu li odobrili Peteru Warnøeu da rasprodaje njihove dionice s popustom.

Zašto je video uklonjen?

Susret Petera Warnøea i MK Venture Capitala donedavno je bio dostupan na videoservisu Vimeo. No video je uklonjen ubrzo nakon što je Berlingske počeo postavljati pitanja. Prema Bellabeatu, video sadrži povjerljive informacije.

"Radi se o kršenju povjerljivosti i ugovora. Mi sada moramo istražiti zašto se to dogodilo", kaže Urška Sršen.

Nordic Eye nije želio odgovoriti na pitanja Berlingskea o sadržaju videa. Berlingske je pitao Nordic Eye može li dokumentirati procjenu vrijednosti Bellabeata od dviju velikih banaka. Na to investicijsko društvo nije odgovorilo. 

U pisanom odgovoru direktor Nordic Eyea Anders Kaasgaard kaže da je bila pogreška to što je video objavljen. Bio je dostupan oko osam mjeseci prije nego što je izbrisan: "Dotični investitor (MK Venture Capital) pogreškom je postavio video tako da je kratko bio javno dostupan. Podaci izneseni na sastanku bili su povjerljivi pa nemamo daljnjih komentara o sadržaju videa."

Goldman Sachs i UBS također su odbili komentirati izjave Petera Warnøea.

Nordic Eye i Bellabeat nisu željeli potvrditi ni demantirati postojanje poslovnih suradnji koje se spominju u videu. Berlingske se obratio spomenutim tvrtkama radi provjere ugovora. Iz Audija je stigao odgovor da suradnje s Nordic Eyeom ili Bellabeatom nije bilo.

Berlingske se obratio njemačkom MK Venture Capitalu i pitao je li fond ikad kupovao dionice Bellabeata preko Nordic Eyea. Direktor Mato Krahl na to nije želio odgovoriti. U e-mailu je Mato Krahl odgovorio da je informacija u videu "bila isključivo namijenjena vlastitom krugu investitora".

Izjava Nordic Eyea o Bellabeatu u cijelosti

Izvršni direktor Nordic Eyea, Anders Kaasgaard, poslao je pisanu izjavu koju Berlingske prenosi u cijelosti:

"Uložili smo u Bellabeat 2018. Od tada se tvrtka razvijala vrlo pozitivno, a njeno revidirano godišnje izvješće za 2022. pokazuje da je imala troznamenkasti promet u milijunima dolara. Godišnje izvješće revidirala je velika globalna revizorska tvrtka.

U vezi s ulaganjima Nordic Eyea i povezanosti s Bellabeatom, surađujemo s nizom vodećih međunarodnih konzultantskih tvrtki, revizorskih tvrtki i investicijskih banaka. To nam je dalo sigurnost u razvoj tvrtke, korisničku bazu i financije.

Vrednovanje Bellabeata od Nordic Eyea temelji se na potpuno uobičajenoj metodi za takva poduzeća, a našu je procjenu revidirao Deloitte u Danskoj i Luksemburgu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.