Izrael ipak popušta: Najavljeno značajno ublažavanje blokade Pojasa Gaze



IZRAEL je konačno odlučio popustiti brojnim pritiscima iz svijeta i ublažiti trogodišnju blokadu Pojasa Gaze, a izraelska vlada o tome upravo raspravlja u Jeruzalemu, prenose svjetski mediji.

Iz ureda izraelske vlade stižu informacije prema kojima tamošnja vlada smatra da su mjere blokade postale kontraproduktivne za sam Izrael te da je u donošenju odluke o povlačenju blokade značajnu ulogu imao posebni međunarodni izaslanik, bivši britanski premijer Tony Blair. Izraelski ministar socijalne skrbi Isaac Herzog je za izraelski radio izjavio kako je "vrijeme da se okonča blokada u ovoj formi, jer Izraelu nije donijela ništa dobra, a prouzročila je samo probleme imidžu zemlje".

Herzog je rekao kako će se posebno razmatrati tehnički detalji liberalizacije režima na granici, ali i da se ipak efikasno spriječi mogućnost krijumčarenja oružja i municije.

Traže se modaliteti liberalizacije protoka robe preko granice

Premijer Benjamin Netanyahu već je sazvao sastanak vlade na kojemu se raspravlja o modalitetima smanjenja blokade i slobodnijem protoku robe preko granice. Prema neslužbenim informacijama koje stižu iz Jeruzalema, nakon potvrđene odluke o ukidanju blokade, koja bi mogla biti donesena "vrlo skoro", Izrael će u Pojas Gaze dozvoliti unošenje svih roba, uz izuzetak cementa i čelika, koji nisu mogli biti unošeni ni do sada, a za koje Izrael pretpostavlja da ekstremistima može poslužiti u borbi protiv izraelskih vlasti. No kako se pretpostavlja, naći će se način da se i takva roba legalno unese u Gazu, ali pod određenim uvjetima i u koordinaciji i pod kontrolom UN-a.

Izraelska blokada Gaze traje od 2007. godine, odnosno od trenutka kada je vlast u Pojasu preuzeo Hamas, koji je od početka izraelskoj državi negirao pravo na postojanje. No blokada je, osim što je gotovo milijun i pol Palestinaca, koliko ih živi u tom području, pretvorila u zatvorenike koji žive na rubu egzistencije, potaknula još žešći otpor Palestinaca i česte oružane obračune u kojima je do sada na obje strane poginulo na stotine osoba.