Izrael ubio civile u Rafahu. Bijela kuća: Operacija ne prelazi američke crvene linije

Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države i dalje ne vjeruju da je Izrael pokrenuo potpunu invaziju na Rafah na jugu Gaze, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Izjavio je to nekoliko sati nakon što su izraelske snage stigle do centra grada i navodno zauzele strateški važno brdo koje gleda na obližnju granicu s Egiptom, piše BBC.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ovog mjeseca da će ograničiti opskrbu Izraela oružjem ako uđe u "naseljena područja" Rafaha, gdje su evakuirane stotine tisuća civila.

Izrael: Požar je mogla izazvati eksplozija u Hamasovom skladištu oružja

Glasnogovornik je odgovarao na pitanja o izraelskom napadu i požaru koji je u nedjelju ubio najmanje 45 Palestinaca, među kojima žene, djecu i starije osobe, u kampu za raseljene osobe.

Izrael je priopćio da su cilj napada bila dvojica visokih dužnosnika Hamasa te da je požar mogla izazvati eksplozija u Hamasovom skladištu oružja u blizini.

Kirby je prizore nakon napada opisao kao "srceparajuće" i "užasne". "Ne bi trebalo biti izgubljenih nevinih života zbog ovog sukoba", dodao je.

Američki State Department rekao je da pomno prati hoće li izraelska vojska provesti brzu i temeljitu istragu o napadu.

Glasnogovornik: Nismo vidjeli da su pokrenuli kopnenu operaciju u Rafahu

Na upit dopisnika BBC-ja o tome jesu li prethodne takve istrage dovele do nečije odgovornosti, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller odbio je imenovati konkretne slučajeve. "Ne možete donijeti zaključak o rezultatima ovih istraga usred sukoba", rekao je.

Kada je glasnogovornik Bijele kuće upitan je li napad prekršio ograničenja koja je prethodno postavio predsjednik Joe Biden, rekao je da "nema nikakvih promjena politike o kojima bi mogao razgovarati".

"Ne podržavamo, nećemo podržati veliku kopnenu operaciju u Rafahu. Predsjednik je rekao da će, ako se to dogodi, možda morati donijeti drugačije odluke u pogledu podrške. Nismo vidjeli da se to dogodilo u ovom trenutku. Nismo ih vidjeli da ulaze u Rafah s velikim brojem trupa, u kolonama i formacijama u nekoj vrsti koordiniranog manevra protiv više ciljeva."

Izrael ignorirao upozorenja o katastrofalnim humanitarnim posljedicama

Izrael je ranije upozoravao da neće moći postići pobjedu u svom sedmomjesečnom ratu protiv Hamasa u Gazi bez zauzimanja Rafaha i ignorirao upozorenja o katastrofalnim humanitarnim posljedicama.

Izraelske obrambene snage (IDF) prve su 6. svibnja započele ono što su nazvale "ciljanim" kopnenim operacijama protiv Hamasovih boraca i infrastrukture istočno od Rafaha.

Od tada su se tenkovi i trupe postupno gurali u izgrađena istočna i središnja područja dok su se također kretali prema sjeveru duž 13 kilometara duge granice s Egiptom.

Biden početkom mjeseca: Jasno sam dao do znanja Netanyahuu što će se dogoditi ako uđu u Rafah

Govoreći za CNN 8. svibnja, predsjednik SAD-a Joe Biden je rekao da je jasno dao do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da im, ako IDF uđe u Rafah, "Amerika više neće isporučivati oružje".

Rekao je da u tom trenutku nije obustavio isporuku oružja jer Izrael još nije "ušao u naseljena područja" u Rafahu i da su njegove operacije bile "točno na granici".

Izraelska vojska opovrgnula je u utorak izvješća da su njezine tenkovske granate pogodile još jedan šatorski kamp u Al-Mawasiju, na obali zapadno od Rafaha, za koje su lokalni dužnosnici rekli da su ubile najmanje 21 osobu. Snimke incidenta objavljene na društvenim mrežama i koje je analizirao BBC Verify pokazuju više osoba s teškim ozljedama.

U Gazi je od odgovora Izraela na Hamasov napad od 7. listopada ubijeno najmanje 36.090 ljudi - priopćilo je ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.