Izraelske vlasti poručile građanima: Pri kućnom testu uzmite i bris grla, to je važno

IZRAELSKO ministarstvo zdravstva poručilo je u ponedjeljak građanima da prilikom korištenja brzog testa za covid-19 naprave i bris grla jer to povećava šansu za otkrivanje varijante omikron.

Treba napomenuti da se ova preporuka kosi s onom američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), koja smatra da se treba pridržavati uputa proizvođača te da nepravilna uporaba brisa grla može predstavljati sigurnosni rizik.

"Kako bismo povećali njihovu osjetljivost, od sada preporučujemo uzimanje brisa grla"

Voditeljica javnog zdravstva Sharon Alroy-Preis rekla je za izraelski Vojni radio da su antigenski testovi manje osjetljivi od PCR-a pri otkrivanju zaraze, navodi Reuters.

"Kako bismo povećali njihovu osjetljivost, od sada preporučujemo uzimanje brisa grla i nosa. To nije u skladu s preporukama proizvođača, ali mi smatramo da je tako ispravno", rekla je Alroy-Preis i dodala da bi oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom trebali napraviti više od jednog testa ili barem pričekati tri dana prije testiranja s brzim testovima.

FDA: To može naštetiti pacijentima

Prema studiji koja je u srijedu objavljena na arhivu medRxiv, a koju nisu pregledali neovisni stručnjaci, PCR testovi pri kojima se uzimao bris grla otkrili su virus u prosjeku tri dana prije nego što su to pokazali brzi antigenski testovi u kojima se koristio bris nosa.

No, FDA je u petak na Twitteru napisao da su "brzi testovi za covid-19 koji se rade kod kuće namijenjeni za bris nosa, a ne grla".

"Bris grla može, ako se izvede na nepravilan način, naštetiti pacijentu", piše FDA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.