Izrael bombardirao Gazu, više desetaka ranjenih, među njima dječak (13)

Foto: EPA

IZRAELSKI vojni zrakoplovi napali su kasno u subotu uporišta Hamasa u Gazi, izvijestila je vojska nakon što je ranije u sukobima na granici teško ozlijeđen izraelski vojnik te je ranjen 41 Palestinac, od kojih dvojica kritično.

Sukob se dogodio tijekom prosvjeda u Gazi koji su organizirali Hamas i druge frakcije kako bi izrazili podršku Jeruzalemu, gdje su sukobi Palestinaca i izraelske policije dovele do 11-dnevnog sukoba u svibnju.

Stotine Palestinaca okupile su se u blizini vrlo utvrđene granice s Gazom, mnogi su pokušali prijeći ogradu, a drugi su bacali eksploziv prema izraelskim vojnicima, izvijestila je izraelska vojska.

"Trupe IDF-a (izraelska vojska) odgovorile su sredstvima za suzbijanje nereda, uključujući, po potrebi, i vatreno oružje", navodi se u priopćenju vojske.

Teško ozlijeđen 13-godišnjak

Među dvoje teško ozlijeđenih Palestinaca bio je i 13-godišnji dječak koji je pogođen metkom u glavu, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Ostale ozljede opisane su kao umjerene, uključujući i hice iz vatrenog oružja u udove, leđa i trbuh.

Izraelski borbeni zrakoplovi "pogodili su četiri skladišta i proizvodne pogone koji pripadaju Hamasu", poručili su iz vojske.

Za sada nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti.

Vojska je također poslala dodatne snage u pogranično područje Gaze, a izraelski mediji navode da je vojska povećala razmještanje svog proturaketnog sustava Iron Dome.

Zašto napad?

Nasilje je uslijedilo nakon što je Izrael najavio obnavljanje katarske pomoći Gazi, u potezu koji se smatra podupiranjem krhkog primirja koje je posredovao Egipat u svibnju.

Samo nekoliko dana prije te objave, militanti iz Gaze lansirali su raketu prema Izraelu koju je oborio Iron Dome, a to je bio prvi takav napad nakon primirja.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da su zračni napadi u subotu pokazali da Izrael "pokušava prikriti svoj neuspjeh i razočaranje pred postojanošću našeg naroda i njihovim hrabrim otporom".

Najmanje 250 Palestinaca i 13 u Izraelu ubijeno je u svibanjskom sukobu, u kojem su militanti iz Gaze ispalili rakete prema izraelskim gradovima, a Izrael je odgovorio zračnim napadima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.