Anka Mrak sama ima veću podršku građana nego svi HNS-ovci koji su se prodali HDZ-u

Foto: Hina

I PTICE na grani znaju za podjelu koja je nastala u HNS-u kada je odlučeno da će stranka podržati vladu Andreja Plenkovića. Istaknuti narodnjaci odlučno se protive tom potezu, dok HNS-ova ekipa koja dolazi uglavnom,sa sjevera zemlje podržava ovakav razvoj situacije.

Istražili smo kako su suprotstavljene struje HNS-a prošle na zadnjim parlamentarnim izborima.

U jednom taboru su protivnici koalicije s HDZ-om. Vesna Pusić, Nada Turina - Đurić, Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richemberg. U drugom su Milorad Batinić, Stjepan Čuraj, Božica Makar, Marija Puh i Bernarda Topolko koji novu suradnju podržavaju.

Neće s HDZ-om

U prvoj izbornoj jedinici Vesna Pusić imala je 3.719 preferencijalnih glasova, odnosno 4,79 posto. Jedini koji je u ovoj jedinici dobio više glasova od nje, bio je nositelj liste, bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Anka Mrak Taritaš u svojoj je, drugoj, izbornoj jedinici osvojila 23,86 posto preferencijalnih glasova. U prijevodu, za Mrak Taritaš glasalo je 16.373 građana.

Goran Beus Richemberg u svojoj je izbornoj jedinici imao 3.327 glasova, odnosno podršku od 5,66 posto.

U osmoj izbornoj jedinici, HNS je na koalicijskoj listi predstavljala Nada Turina - Đurić. Ona je dobila 1.134 glasa, odnosno 1,77 posto od ukupnog broja glasova.

Štromarovi ljudi

U trećoj izbornoj jedinici, na listi su bili Predrag Štromar, Matija Posavec, Marija Puh, Božica Makar, Bernarda Topolko i Milorad Batinić.

Marija Puh sjedi u Saboru sa samo 369 preferencijalnih glasova, odnosno s podrškom 0,39 posto glasača iz treće izborne jedinice. Za Božicu Makar glas je dalo još manje građana, njih 299, odnosno 0,32 posto. Uvjerljivo najmanju podršku u svojoj izbornoj jedinici dobila je zastupnica Bernarda Topolko s tek 226 preferencijalnih glasova, odnosno 0,24 posto podrške. Milorada Batinića biralo je 12.535 glasača, odnosno 13,45 posto glasača koji su se odazvali izborima u trećoj izbornoj jedinici.


Predrag Štromar ne sjedi u Saboru. Bio je župan Varaždinske županije. Na parlamentarnim izborima prošle godine dobio je 5.846 glasova, odnosno 6,27 posto. Brojevi govore sami za sebe. S tom podrškom u svojoj izbornoj jedinci, Štromar će postati potpredsjednik Vlade. Ipak, Štromar ne sjedi u Saboru pa glasovi za njega niti nisu u ovom računu.

U četvrtoj izbornoj jedinici za Stjepana Čuraja glasovalo je 2.887 građana. Imao je podršku 6,18 posto građana koji su u toj jedinici izašli na izbore. Ivana Vrdoljaka biralo je 8.377 glasača, odnosno 17,94 posto njih.

Narodnjak protiv narodnjaka

Da zaključimo: ekipa koja se protivi suradnji s HDZ-om osvojila je na posljednjim parlamentarnim izborima 24.553 glasa građana.

Narodnjaci koji su za suradnju s vladajućom strankom osvojili su 16.316 glasova.

Mogao bi netko reći da i nije u pitanju neka prevelika razlika. 8.237 glasova. U tom slučaju, podsjetit ćemo na ono što piše nekoliko redaka ranije. Anka Mrak Taritaš sama je osvojila 16.373 preferencijalna glasa. Sama je, sudeći prema izboru građana, jača od cijele Štromarove struje u Saboru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.