Janša snimljen na Mauricijusu s dva tajkuna koji su se bogatili u poslovima s državom

Foto: EPA

SLOVENSKI premijer Janez Janša je u parlamentu zanijekao koruptivno-lobističke veze s dvojicom poduzetnika koji su ostvarivali velike zarade na poslovima s državom, osobito nabavama za javno zdravstvo.

Mediji bliski oporbi proteklih su tjedana objavili više fotografija snimljenih zadnjih desetak godina, na kojima je Janša u društvu poduzetnika Andreja Marčiča i Bože Dimnika na golf-terenima na Mauricijusu i Novom Zelandu, na jahti tijekom krstarenja Jadranom, pa i u Janšinom obiteljskom domu.

Pri tome se postavilo pitanje je li Janša te kontakte prijavio državnom povjerenstvu za borbu protiv korupcije i radi li se o mogućem trgovanju utjecajem.

Janša se već dva puta nije odazvao na poziv da stvari pojasni pred odborom za javne financije, pa mu je u ponedjeljak u parlamentu oporba na tu temu postavila više pitanja, optužujući ga da izbjegava škakljivu temu.

Oporba Janšu optužuje za veliku korupcijsku aferu, on traži dokaze

"Ovo je vrh ledenjaka, iza kojega se skriva velika korupcijska afera", rekao je u raspravi Luka Mesec, predsjednik oporbene stranke Ljevica (L).

Zastupnik Socijalnih demokrata (SD) Robert Pavšič odbio je premijerovu ocjenu da se radi o oporbenom pokušaju "moralne propovijedi" ili "mlaćenju prazne slame" i da bi slična stvar, na primjer, u Njemačkoj imala teške političke posljedice, dok se u Sloveniji o svemu samo šuti, a premijer ne daje potrebna objašnjenja.

"Ako imate dokaze, podnesite ih", replicirao je Janša, dodavši da prilikom slučajnih privatnih susreta s drugima i u svoje slobodno vrijeme nije dužan polagati račune zastupicima, no da nikakvih razgovora o poslovima prilikom tim susreta nije bilo i da se s njima nije susretao kao premijer jer je tada bio u opoziciji.

"Poduzetnici koje spominjete bitno su više zarađivali u vrijeme kad ste vi bili na vlasti", kazao je Janša, dodavši da su u medijima sklonima ljevici Marčič i Dimnik u to vrijeme označavani kao sposobni gospodarstvenici, a sada odjednom neutemeljeno kao Janšini "tajkuni" koji koriste državne nabave.

"Na jahtama sam u životu proveo možda deset sati, mislim da jedno pola sata na jedrilici i s Milanom Kučanom", kazao je Janša, koji bivšeg slovenskog predsjednika danas smatra "čovjekom iz sjene" koji upravlja ljevicom i radi na sabotiranju njegove vlade.

"Pokažite mi ijednog od onih koji posluju s javnim zdravstvom i imaju jahtu, a da su članovi ili sponzori moje stranke", ustvrdio je Janša.

Dodao je da je njegova stranka, kad je bila u oporbi, u parlamentu otkrila mnoge netransparentne poslove u zdravstvu, nakon čega se "ništa nije dogodilo", da je on osobno otporan na moguće lobističke utjecaje te da nikakvog lobiranja ni trgovine utjecajem u susretima s Marčičem i Dimnikom nije bilo.

Janša je, uz to, zanijekao da je njegova vlada blokirala zakonske prijedloge oporbe  kojima  bi  se javne nabave u zdravstvu učinile transparentnima i bez korupcijskog rizika.