Japan: Više od 4 milijuna sredovječnih "parazita" još uvijek živi s roditeljima

Screenshot: YouTube
 
ISTRAŽIVANJE je pokazalo da u Japanu više od 4 milijuna sredovječnih samaca još uvijek živi sa svojim starijim roditeljima i financijski ovise o njima, prenosi Independent.
 
Oko 4,5 milijuna "samaca parazita"
 
Ovaj trend doprinosi padu nataliteta i starenju populacije. U državi je oko 4,5 milijuna nezaposlenih samaca između 35 i 54 godine života koji još uvijek žive s roditeljima. Istraživači su ih nazvali "samci paraziti".
 
Dok se premijer Shinzo Abe bori protiv manjka radne snage, generacija koja je nekada bila bezbrižna sada strahuje jer ne zna kako će preživjeti kada njihovi roditelji preminu.
 
Mnogi će najvjerojatnije završiti kao teret države na socijalnoj pomoći sustava koji je već jako opterećen zbog starenja populacije.
 
Populacija se smanjuje i stari
 
Japanski Državni institut za proučavanje populacije i socijalne sigurnosti objavio je da do 2065. očekuje pad broja stanovništva sa 127 milijuna na 88. Znanstvenici instituta također tvrde da će taj broj pasti na 51 milijun do 2115. ako se nastave negativni trendovi.
 
Do 2065. skoro 40 posto stanovništva bit će stariji građani. Ekonomisti opisuju situaciju kao "demografsku tempiranu bombu".
 
"Za sve je kriva ekonomija"
 
Sociolog Masahiro Yamada skovao je frazu "samci paraziti" 1997. godine. Za Reuters je izjavio da ih je oko 20 posto potpuno ovisno o roditeljima. "Kada potroše uštedu i nasljedstvo, ostat će na teret državi", rekao je Yamada.
 
Mnogi "samci paraziti" tvrde da nisu sami odabrali taj stil života, već je za sve kriva ekonomija. 
 
Stručnjaci kažu da je do izbjegavanja braka došlo zbog povećanja slabo plaćenih i nestabilnih poslova. Trenutno 40 posto radne snage čine honorarni i privremeni radnici, a u osamdesetima ih je bilo samo 20 posto.