Je li Denis Puljić morao umrijeti?

POSTAVLJA se pitanje je li Denis Puljić morao umrijeti. Jedna je činjenica jasna: da njemački policajci nisu bili ograničeni zakonom, te da su bez razmišljanja pucali u pomahnitalog Tima Kretschmera s namjerom da ga ubiju, a ne da ga rane i onesposobe, Puljić bi danas bio živ.

Upitno je je li moralo doći do zadnja dva ubojstva poludjelog Kretschmera. Ubojstva koja je Kretschmer počinio prije toga, naime, teško su se mogla izbjeći, jer policajci nisu imali divljeg mladića na nišanu.

Tijek krvavog pohoda

U Winnendenu je Kretschmer ubio 8 učenica, jednog učenika i tri učiteljice. Nakon toga je uzeo taoca i naredio mu da ode na autocestu. Talac se zabio u branik ceste kad je vidio policijski automobil na izlazu iz autoceste prema Wendlingenu.

Kretschmer je tada pobjegao u Wendlingen, u kojemu je ubio još tri prolaznika. Tada dolazi ključni trenutak. Policajci su Kretschmeru pucali u noge, kako i nalaže zakon, a Kretschmer je pobjegao u zgradu pored one u kojoj je Puljić u tom trenutku sjedio s mušterijom i dogovarao prodaju automobila.

Iz zgrade susjedne Puljićevoj je Kretschmer 12 puta zapucao na policajce, pobjegao iz zgrade, nakon toga zapucao na policijski automobil, pri čemu je ozbiljno ozlijedio dva policajca. Konačno je ušao u Puljićev auto salon, u kojemu je Puljić sjedio s mušterijom i razgovarao o prodaji automobila.  Kretschmer je uletio u salon i ne trepnuvši zapucao na njih dvojicu. Kasnije je Kretschmer sam sebi presudio na obližnjem parkiralištu.

Smrtni pucanj

Ovdje na scenu dolazi nešto što se zove smrtnim pucnjem (u njemačkom policijskom žargonu poznat pod imenom "finaler Rettungsschuss"). Njemačke zakone o policiji reguliraju lokalne vlasti.

U Baden-Württembergu, saveznoj pokrajini u kojoj je došlo do krvavog pohoda, na snazi je policijski zakon koji smrtni pucanj ograničava odredbom koja kaže "Pucanj, koji će sa mogućnošću na granici sigurnosti djelovati smrtno, dopušten je samo onda kada je to jedino sredstvo obrane u trenutnoj situaciji opasnoj po život ili trenutnoj situaciji koja nosi opasnost od ozbiljne povrede tjelesnog integriteta". 

Praksa pokazuje da su slučajevi u kojima njemačka policija koristi smrtni pucanj iznimno rijetki. Na policijskim akademijama vježbenike se uči da pucanj usmjere u nogu ako situacija zahtijeva korištenje vatrenog oružja. To je upravo ono što su učinili policajci koji su upucali Kretschmera prije nego što je ubio Puljića i njegovog klijenta.

Ukratko, radi se o žalosnom slučaju u kojemu je zakon, smišljen da građane zaštiti od prekomjerne policijske upotrebe sile, u konačnici doveo do toga da je Denis Puljić izgubio život. Puljić i njegov klijent, po izjavama jednog očevica, nisu ni stigli reagirati. Upucani su za stolom za kojim su sjedili.

F.M.
Foto: AFP / Cropix 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.