KOLAPS ZDRAVSTVA

Je li pulska bolnica osim Biblija rodiljama podijelila i druge knjige?

Foto: Damir Špehar/Pixsell/123rf/Index

OPĆA bolnica Pula postavila je Biblije u rodilište, o čemu smo jučer pisali, a Uprava bolnice pritom nam je odgovorila da po pitanju vjerskog opredjeljenja svim korisnicima i zaposlenicima pristupaju na jednak način.

Potom smo ih pitali znači li to da su u bolnici postavili i vjerske knjige ostalih religija, na što su nam odgovorili da - nisu.

>> U pulskom rodilištu ženama podijelili Biblije

"Odgovorno tvrdimo da po pitanju vjerskog opredjeljenja postupamo prema svima na isti način. No, u rodilište nisu postavljene i druge vjerske knjige jer od drugih vjerskih zajednica nismo dobili takav upit", odgovorila nam je ravnateljica OB Pula Irena Hrstić.

Omogućuju dolazak duhovnika i daju prostor za molitvu

Međutim, navodi kako su od pripadnika drugih vjerskih zajednica postojali drugi pojedinačni zahtjevi (primjerice dolazak duhovnika ili omogućavanje prostora i vremena molitve) što im je, navodi, i omogućeno.

Podsjetimo, na pitanje zašto su Biblije postavljene u rodilište, ravnateljica nam nije odgovorila. Umjesto toga, rečeno nam je da bolnica aktivno sudjeluje u gradnji nove bolnice, iako naš upit nije imao baš nikakve veze s tim.

Od izvora iz bolnice doznali smo da su Biblije postavljene u svaku sobu u kojoj se nalaze rodilje, a od drugog izvora doznali smo da je to povezano s uskom suradnjom Uprave bolnice te Porečke i Pulske biskupije koja je ovog ljeta bolnici donirala sanitetsko vozilo.

Na pitanje Upravi bolnice zašto su Biblije postavljene u rodilište, odgovor nismo dobili, već su nam umjesto toga još odgovorili da nisu primili nikakvu pritužbu zbog Biblija te da "po pitanju vjerskog opredjeljenja svim korisnicima i zaposlenicima pristupaju na jednak način".

Nemaju pritužbe zbog Biblija

Kad smo ih pitali je li točno da su Biblije postavljene u rodilište, prvo su nam odgovorili da je "u OB Pula već godinama uspostavljen sustav kontrole kvalitete te korisnici usluge ili zaposlenici mogu bilo usmeno bilo pismeno, pa čak i anonimno, obratiti se odgovornoj osobi djelatnosti ili Jedinici za kvalitetu ili Upravi OB Pula s primjedbom/pritužbom po bilo kojoj osnovi".

Također su nam naveli da nisu primili nikakve pritužbe u vezi Biblija.

"U našoj evidenciji ne nalazimo nikakav upit/primjedbu u opsegu Vašeg upita. Primarna svrha naše ustanove je pružanje medicinske usluge korisnicima, a posljednjih godina paralelno aktivno sudjelujemo i u procesu gradnje i opremanja nove bolnice. Naravno da kontinuirano pokušavamo što kvalitetnije raditi, ali i korigirati svoj rad u slučaju uočenih nepravilnosti. Po pitanju vjerskog opredjeljenja svim korisnicima i zaposlenicima pristupamo na jednak način", odgovorili su nam iz OB-a Pula.

Potom su još naglasili da "vjersko opredjeljenje ne utječe na kvalitetu pružene usluge, a ni na kvalitetu izvršenog rada".

Budući da time nisu odgovorili na konkretno pitanje jesu li postavili Biblije u rodilište, poslali smo im novi upit sa zamolbom da nam ovaj put konkretno odgovore i tek tad smo dobili potvrdan odgovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.