Jedna od ovih proteza je moderna, dostupna u Srbiji, BiH... Drugu daje HZZO

Foto: Ana Srsen/Facebook

KOORDINACIJA za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorila je da će zbog odluke HZZO-a o snižavanju cijena više od 200.000 pacijenata ostati bez pomagala od početka iduće godine, a zalihe pojedinih proizvoda neće biti dostupne već za tjedan dana.

Predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije i četverostruka paraolimpijka Ana Sršen kazala je da je lista ortopedskih pomagala loša, a u opskrbi pomagalima prestigle su nas Slovenija, Srbija i BiH. Na Facebooku je objavila fotografiju proteze koju daje HZZO te suvremene proteze s mikroprocesorom.

"U opskrbi ortopedskim pomagalima prestigle su nas Slovenija, BiH, Srbija i S. Makedonija"

"Na fotografiji je proteza koju daje HZZO vs. suvremena proteza s mikroprocesorom. Foto s današnje konferencije za medije koje je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca u zdravstvu i na kojoj sam sudjelovala kao predsjednica Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije - UAZ.

- 10 godina upozoravamo da se na listu ortopedskih pomagala nalazi 40 ak proteza ruku i nogu koji pripadaju prošlom stoljeću
- da je trenutna opskrba na razini prvih mobitela i da tražimo pametne telefone (čak ne ni iPhone)
- da je trenutna opskrba najskuplja za državu jer stvara socijalne slučajeve, a ne ljude koji doprinose i grade ovo društvo.- da je 15% društva kojeg čine OSI potpuno neiskorišten potencijal u RH
- da su nas u opskrbi ortopedskim pomagalima prestigle Slovenija, BIH, Srbija i S. Makedonija koje se mikroprocesorska koljena uvrstile u svoj zdravstveni sustav", napisala je Sršen na Facebooku. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se radi na tome da od početka iduće godine ne dođe do problema dostupnosti medicinskih i ortopedskih pomagala pacijentima te da će biti objavljen izmijenjeni pravilnik koji predviđa povećanje cijena koje traže proizvođači.

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) zatražila je povlačenje odluke HZZO-a o snižavanju cijena jer bi više od 200.000 pacijenata moglo ostati bez pomagala, a oko 300 medicinskih proizvoda od iduće godine postati nedostupno hrvatskim pacijentima.

"Radimo na rješavanju tih problema. U razgovoru s predstavnicima HUP-a detektirali smo problem koji je nastao zbog inflatornih razloga - poskupljena energenata i transporta", kazao je Beroš novinarima tijekom obilaska radova na obnovi u potresu oštećene Kliničke bolnice Merkur. 

Beroš: Nećemo dozvoliti da dođe do nestanka pojedinih lijekova i medicinskih proizvoda

Nakon provedenog javnog savjetovanja, danas je za objavu u Narodnim novinama poslan izmijenjeni Pravilnik o mjerilima za stavljanje na listu medicinskih lijekova i proizvoda koji će omogućiti i povećanje cijena, kazao je.

Kao drugu mogućnost za rješavanje tog problema naveo je da se svaki proizvođač i dobavljač može obratiti Ministarstvu zdravstva i HZZO-u sa zahtjevom za povećanje cijena svojih proizvoda, koji analizira posebno povjerenstvo.

Beroš je rekao da je prošli tjedan na sastanku u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima HUP-a iskazana potreba za povećanjem cijena određenih medicinskih proizvoda i lijekova zbog novih uvjeta proizvodnje i lanaca dostave lijekova te su dogovoreni suradnja i tjedni sastanci kako bi riješili probleme.

"Kao odgovorna administracija nećemo dozvoliti da dođe do nestanka pojedinih lijekova i medicinskih proizvoda", poručio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.