Jelinčićev SNS kazneno prijavio odgovorne za špijunažu u korist Hrvatske

ZAGREBAČKA tvrtka Geofoto prošle godine je na zakonit način preuzela 95 posto udjela u Geodetskom zavodu Slovenije (GZS), najvećoj slovenskoj geodetsko-kartografskoj kompaniji.

Preuzimanjem udjela u GZS-u Geofoto je dobio pristup arhivi te ustanove u kojoj se između ostalih nalazi i jedan zemljovid iz 1983. godine kojeg je izdao kartografski odjel tadašnjeg Geodetskog zavoda SR Slovenije.

RTV Slovenije javlja danas da se radi o zemljovidu kojeg u aktualnom slovensko-hrvatskom pograničnom sporu Hrvatska koristi kao argument kojim potkrjepljuje svoje tvrdnje o crti razgraničenja, odnosno pomoću kojeg Hrvatska tvrdi da je još 1983. godine bilo jasno da teritorij na lijevoj obali Mure pored mjesta Sv. Martin (Hotiza) pripada Hrvatskoj odnosno općini Mursko Središće.

Povodom cijelog slučaja oglasio se slovenski ultranacionalist Zmago Jelinčić, parlamentarac i šef Slovenske nacionalne stranke (SNS), koji je najavio podnošenje kaznene prijave protiv osoba koje su hrvatskoj tvrtki omogućila da, kako tvrdi Jelinčić, naizgled zakonitim putem kupi arhivu Geodetskog zavoda Slovenije i tako nabavi spomenuti zemljovid.

Optužbe na račun Geofota

"Poduzeće (GZS op.a.) je kupljeno bez nekretnina, ali zajedno sa cijelom arhivom i tako su Hrvati došli do spornog zemljovida i tko zna do čega još, a što javnosti trenutno uopće nije poznato", tvrde zabrinuti SNS-ovci.

Pri tom teško optužuju zagrebački Geofoto tvrdeći kako "je iz svega navedenoga jasno da je primarni cilj hrvatske grupe Geofoto, na naizgled legalan način, doći do arhivskih materijala koji se nalazi u Geodetskom zavodu Slovenije".

U SNS-u tvrde da se radi o materijalima koji imaju "izvanrednu važnost za Sloveniju, posebno u svjetlu dolazećeg postupka medijacije između Slovenije i Hrvatske, gdje će svaka strana predložiti svoje izliste i zemljovide, a Hrvatska će po svoj prilici priložiti i dokumente."

Zbog svega navedenoga SNS namjerava podnijeti kaznenu prijavu protiv poslovnih grupa Kapitalske družbe, Slovenske odškodninske družbe, Maksima Holding i Primus AB, kao bivših vlasnica udjela u GZS-u i to zbog špijunaže. Najavljena je i kaznena prijava protiv Dragana Matića, inspektora na inspektoratu za kulturu i medije i to zbog nesavjesnog rada u službi. SNS Matića optužuje da je propustom omogućio prelazak GZS-a pod hrvatski nadzor.

Slovenski nacionalisti u obrazloženju tvrde da se radi o špijunaži, koja je označena kao kazneno djelo počinjeno protiv interesa vlastite države, u ovom slučaju Slovenije. Očekuju da će odgovorne osobe koje su hrvatskoj tvrtki omogućile pristup dokumentima i zemljovidima koji su posebnog interesa za Sloveniju, kazneno odgovarati, napominju u SNS-u.

R.I.
Foto: Finance.si

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.