JOŠ JEDAN IDIOTSKI ZAKON Računovođe pokrenule peticiju protiv uvođenja licenci

Foto: Hina

INICIJATIVA profesionalnih računovođa pokrenula je peticiju za ukidanje odredbi Zakona o računovodstvu, zbog kojih bi od 2019. mogle biti uvedene licence za računovođe.

Inicijativa smatra da bi licenciranje imalo negativan utjecaj na poduzetnike i posljedično, na gospodarstvo.

>POTPIŠITE PETICIJU


"Troškovi licenciranja računovođa povećali bi cijene njihovih usluga i također bi se troškovi parafiskalnih nameta za članarine, obavezne edukacije i sl. prevalili na poduzetnike, što bi dodatno otežalo njihov položaj te imalo negativan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo. Posebice bi poguban utjecaj bio na mikro i male poduzetnike.

U javnosti se neprekidno spominje rasterećenje poduzetnika, a uvođenje licenciranja rezultirat će novim troškovima.

Računovodstveni servisi su i operativna podrška mikro i malim poduzetnicima, tako da konsenzualno ugovaraju i druge ne-računovodstvene usluge – kadrovske evidencije, prijave/odjave radnika, plaćanje računa, pomoć oko postavki fiskalizacije, računovodstvenih programa. Ako se računovodstvena profesija regulira na način kako u svojim polaznim tezama za licenciranje računovodstvene profesije predlaže Hrvatska revizorska komora, mikro i mali poduzetnici mogli bi biti uskraćeni za usluge koje su do sada ugovarali s računovodstvenim servisima, što predstavlja dodatno otežanje njihovog položaja", navode iz Inicijative.

Licence su u suprotnosti s EU direktivama i praksom razvijenih zemalja


Također, smatraju da je licenciranje suprotno EU Direktivi i praksi drugih zemalja EU-a i SAD-a.
Europske smjernice ne predviđaju nikakvo zakonsko uređivanje računovodstvene profesije već poticanje na dobrovoljne standarde kvalitete.

"Proučavajući regulatorne okvire drugih država, u većini zemalja EU-a te u SAD-u, računovodstvena struka nije uređena na način kako je predloženo od strane Radne skupine formirane pri Hrvatskoj revizorskoj komori.

Istodobno se novim zakonom o računovodstvu namjerava regulirati jedino područje iz pokazatelja reguliranosti tržišta dobara OECD-a, u kojem Hrvatska nije bila jedna od najgorih u pogledu ograničavanja obavljanja zanimanja.

Članak 5. Direktive o uslugama nalaže administrativno pojednostavljenje za pristup tržištu usluga te bi uvođenje novih obveza bilo suprotno politici EU-a kojom se nastoji smanjiti broj reguliranih profesija i obveznih licenciranja te spriječiti uvođenje novih reguliranja i obveznih licenciranja. Hrvatska je preuzela obvezu da neće uvoditi nove administrativne i regulatorne obveze te bi nova obveza licenciranja bila u suprotnosti s preuzetim obvezama RH.

Sukladno EU pravilima slobode unutarnjeg tržišta, Ministarstvo gospodarstva međuresorno potiče uklanjanje preostalih regulatornih prepreka lakšem pristupu tržištu uslugama, prije svega onih koje su protivne EU Direktivi o uslugama. U nacionalnom programu reformi 2016. predviđene su obveze izmjene zakonskih i podzakonskih akata koji reguliraju tržište usluga revizora, poreznih savjetnika, računovođa, odvjetnika i auto-škola", navode iz Inicijative.

Povećanje troškova poslovanja

Upozoravaju i da računovodstveni servisi neće moći pratiti nametnute troškove te će neminovno biti prisiljeni zatvoriti svoje urede.

"Računovođe imaju stalne troškove računovodstvenih časopisa i računovodstvenih seminara, osiguranje od štete trećim osobama, nadogradnje programa i opreme (uslijed zakonskih i tehnoloških promjena). Licenciranje je dodatni trošak za računovođe. Osnovna nakana naše vlade je rasterećenje gospodarstva, a gospodarstvo bi bilo dodatno opterećeno samim donošenjem zakonskog uređenja licenciranja.

Može li itko procijeniti štetu gospodarstvu zatvaranjem računovodstvenih ureda ako se zakonom propišu uvjeti za licenciranje samo visokoobrazovanih računovođa? Postoji mnogo računovodstvenih poduzetnika s višegodišnjim iskustvom i SSS, koji su se tijekom svog dugogodišnjeg rada neformalno obrazovali te su apsolutno stručni na području računovodstva. Činjenica je da će, unatoč predloženom prijelaznom razdoblju za pribavljanje licence, inzistiranje na stečenom formalnom obrazovanju na razini VSS (najmanje 300 ECTS) ipak brojne računovođe isključiti iz mogućnosti obavljanja djelatnosti", zaključuju iz Inicijative profesionalnih računovođa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.