Jure Radić se s Tuđmanom kupao u Titovim gaćama, a najljepši mu je Maslenički most

JURE RADIĆ, direktor Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH), u intervjuu tjedniku Globus je rekao da je u jesen 1992. jednom prilikom na Brijunima bio s bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom koji se poželio okupati u moru.

Tuđman je stavio ruku u vodu i shvativši da je more još uvijek toplo poželio se okupati, kaže Radić. Nakon toga je rekao da je šteta da nisu ponijeli kupaće gaće, a Radić ga je na to upitao bi li se okupao da ima kupaće gaće. Tuđman je odgovorio potvrdno, a Radić - koji je na Brijunima već proveo nekoliko dana pa je znao gdje se što nalazi - je Tuđmana ugodno iznenadio rekavši mu da u vili imaju kupaće gaće koje je nekada koristio Tito.

"Nas smo dvojica lijepo uzeli Titove kupaće gaće i okupali se", rekao je Radić. Također je rekao da ga je Franjo Tuđman osobno učlanio u HDZ te smatra da je samo Tuđman imao pravo oduzeti mu člansku iskaznicu. Zbog toga se Radić smatra doživotnim članom HDZ-a.

IGH duguje 30-40 milijuna, a potražuje 250 milijuna kuna

Na aktualno pitanje sumnjivog investiranja u poljoprivredno zemljište na području Dube Stonske oko budućeg mjesta na kojem će biti izgrađen Pelješki most, Jure Radić je rekao da IGH nema nikakve veze s tim pričama.

Radić je govorio i o projektima koje IGH trenutno radi te istakao da Institut ima puno poslova kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, ali unatoč tome osjeća posljedice globalne kriza odnosno problem nelikvidnosti kao najveći problem s kojim se IGH susreće. Radić je rekao da IGH trenutno ima 250 milijuna kuna nenaplaćenih dugova, dok sam IGH duguje između 30 i 40 milijuna kuna.

Radić je otkrio da je IGH nedavno dobio posao projektiranja jednog velikog mosta u Makedoniji detalje o tom projektu. Na pitanje koji mu je most najljepši odgovorio je - Maslenički, a na optužbe da je taj most često zatvoren zbog bure, odgovorio je da nije zatvoren Maslenički most već dionica autoceste A1 Zagreb - Split, od čvorova Maslenica do Sv. Roka, a sami most je otvoren za promet.

Radić se našalio da nakon što se zbog bure zatvori dionica autoceste A1, svi pjevaju "Zaustavi se vjetre" te dodao kako mu je "baš drago što je ta pjesma proglašena za evergreen".

"Nazvao sam svoga prijatelja Thompsona da mu čestitam na tome, premda nisam bio u Hrvatskoj. To mi je najdraža pjesma. I to ne zbog stiha - 'zaustavi se vjetre'", rekao je Jure Radić i dodao da mu je najdraži stih "da nam vuci piju vodu".

S Mesićem "sada sve štima"

Na pitanje o tome kada će se poteći promet Pelješkim mostom, Radić je odgovorio da se nada da će to biti vrlo brzo.

"To je bitan nacionalni projekt i on sigurno neće biti zaustavljen, a na kraju je svejedno hoće li se graditi četiri ili šest godina. Kao građevinski projekt to je najveća struktura ikad građena u Hrvatskoj", rekao je Radić.

Govoreći o osobinama koje bi trebao imati budući hrvatski predsjednik Radić smatra da bi bilo dobro kada bi to bio čovjek iz svijeta ekonomije i businessa. Pri tom nije razmišljao o vlastitoj kandidaturi, ali je rekao da će pomoći u traženju takvog kandidata.

Upitan o odnosima s aktualnim predsjednikom Stjepanom Mesićem, Radić je rekao da je bilo nekih nesporazuma između njih dvojice, ali su oni nakon razgovora izglađeni "sada sve štima".

R.I.
Foto: Lider press

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.