Kako je miljenica svjetskih medija izgubila izbore u Finskoj

Foto: Profimedia

FINSKA sutra ulazi u NATO, što predstavlja veliku promjenu paradigme vanjske politike ove sjeverne europske države. Promjena je pak rezultat invazije Rusije na Ukrajinu, što je između ostaloga dovelo do ekspanzije NATO-a, tj. baš do onoga čega se ruski predsjednik Vladimir Putin najviše plaši.

>> Stigla reakcija Moskve na ulazak Finske u NATO

Istovremeno je finska premijerka Sanna Marin, koja je Finsku uvela u NATO, doživjela poraz na parlamentarnim izborima i nije uspjela izboriti još jedan premijerski mandat. Marin je bila ljubimica svjetskih lijevo-liberalnih medija, no očito je da su Finci njen premijerski rad vrednovali na drugi način. 

I Churchill je pobijedio u ratu pa izgubio izbore

Politička sudbina 37-godišnje Marin podsjeća da omiljenost u svijetu ne garantira elektoralni uspjeh na domaćem terenu, što je bio naučio i Winston Churchill izgubivši parlamentarne izbore nakon što je pobijedio u Drugom svjetskom ratu.

Najmlađa šefica vlade na svijetu kada je došla na vlast krajem 2019., Marin je hvaljena zbog dobrog upravljanja pandemijom covida-19 i procesom pristupanja NATO-u te zbog svojih stavova protiv susjedne Rusije. No njeni socijaldemokrati su na jučerašnjim izborima izborili tek treće mjesto.

Na temelju prebrojanih 98 posto glasova, Nacionalna koalicija desnog centra imat će 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Stranke Finaca (PS) koja je dobila 46 mjesta i socijaldemokrata Sanne Marin s 43. 

>> Sanna Marin priznala poraz. Desnica u Finskoj odnijela pobjedu

Novu vladu će predvoditi desni centar

"Čestitke pobjednicima, čestitke Nacionalnoj koaliciji, čestitke Stranci Finaca, demokracija je rekla svoje", rekla je sinoć Marin obraćajući se svojim pristašama. 

Šef stranke Nacionalne koalicije (NCP) Petteri Orpo (53), inače bivši ministar financija, proglasio je nešto ranije pobjedu. "To je velika pobjeda", rekao je bivši ministar dobivši pljesak svojih pristaša. "Počet ćemo pregovore o vladi u Finskoj", dodao je. 

"Poruka Ukrajini: Stojimo uz vas", rekao je Orpo pa nastavio: "Ne možemo prihvatiti ovaj užasni rat. I učinit ćemo sve što je potrebno da pomognemo Ukrajini, ukrajinskom narodu, jer se oni bore za nas."

U prijevodu, Orpo nije zagovarao drugačiji stav u odnosu na politiku Sanne Marin kada je riječ o ulasku u NATO i o Rusiji, što znači da su finski glasači uzeli neke druge parametre za svoju jučerašnju odluku.

Uspjeh krajnje desnice

Kandidat stranke koja pobijedi na izborima tradicionalno nasljeđuje premijersku fotelju, pod uvjetom da dobije većinu u parlamentu. Orpo bi, dakle, trebao biti sljedeći premijer Finske, ali prvo treba okupiti parlamentarnu većinu oko sebe, za što mu trebaju još najmanje dvije stranke. Jedna od njih su Pravi Finci, desničarski populisti.

Njihova čelnica Riikka Purra svojim je pristašama sinoć rekla da se radi o "najboljem izbornom rezultatu" u povijesti te stranke. Ovim rezultatom ekstremna desnica potukla je svoj rekord iz 2011., kada je dobila 19.05 posto glasova, na populističkom valu koji se širio Europom. 

Sanna Marin postala je najmlađa čelnica na svijetu kada je 2019. izbila na političku scenu. Predvodila je koaliciju pet stranaka, a sve su predvodile žene. Unatoč njezinom uspješnom odgovoru na invaziju susjedne Rusije na Ukrajinu, izbori su se uglavnom vodili oko finskog gospodarstva i javnog duga jer su sve glavne stranke podržale članstvo u NATO-u.

Partijanje mlade finske premijerke nije svima bilo po ukusu

Iako je bila miljenica stranih medija, Marin je u Finskoj bila polarizirajuća figura. Neki su je obožavali, a za druge je predstavljala sve što ne valja u finskoj politici. Rasprave je naročito izazivalo kako Marin provodi svoje slobodno vrijeme.

>> Je li partijanje finske premijerke skandal?

Finski tabloid Iltalehti je prošlog ljeta objavio videosnimke na kojima se vidi kako Marin pleše i pjeva na jednoj privatnoj zabavi. Marin je potvrdila autentičnost snimki dodavši da je zgrožena činjenicom da su objavljene na društvenim mrežama, pa onda i u medijima, jer je bila riječ o privatnom druženju.

Partijanje mlade premijerke ubrzo je postalo i svjetska vijest. Većina reakcija u svjetskim medijima je bila pozitivna, a Marin se prikazivalo kao političarku nove generacije. Ona to i jest, no očito je da finsko biračko tijelo nije još posve spremno za takvu politiku.

 

Marin je izbore izgubila na ekonomskim temama

List Helsingin Sanomat konstatirao je da je ova epizoda izazvala pitanja o njezinom prosuđivanju. "Marin je možda postupila u dobroj vjeri, ali ovako lakovjerna ne bi smjela biti", napisao je list u uvodniku.

"Premijerka može, u osjetljivoj situaciji, staviti oružje informacijskog rata u ruke onih koji bi željeli naštetiti Finskoj", ustvrdio je Helsingin Sanomat. Marin se bila prisiljena ispričati i testirati se na droge, ali je i branila svoje pravo na zabavu.

Njezina osobna popularnost ostala je visoka, ali s prognozom recesije i porastom inflacije, optužbe oporbenih čelnika o prekomjernom zaduživanju vlade i napuhanoj javnoj potrošnji uvjerile su glasače da Marin ne daju drugi premijerski mandat.

Koalicija desnog centra je obećala oštre rezove, posebice proračuna socijalne skrbi. Marin je zapravo u ekonomskom smislu provodila standardnu socijaldemokratsku politiku, što je također dio priče o njenom porazu.