Harris odabrala kandidata za potpredsjednika. Evo tko je on

Foto: Profimedia

Kamala Harris odabrala je guvernera Minnesote Tima Walza za svog potpredsjedničkog kandidata u predsjedničkoj utrci, potvrdio je AP.

Službeno će ga predstaviti kasnije danas na skupu u Philadelphiji. 

Harris i Walz potom će idućih dana krenuti u obilazak saveznih država, s planiranim zaustavljanjima u Wisconsinu, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Georgiji, Arizoni i Nevadi.

Jučer službeno osigurala demokratsku nominaciju

Potpredsjedničkog kandidata odabrala je dan nakon što je službeno osigurala demokratsku nominaciju nakon virtualnog glasanja stranačkih delegata.

Harris, prva žena druge boje kože koja služi kao kandidatkinja velike stranke, formalno će prihvatiti nominaciju na Demokratskoj konvenciji u Chicagu kasnije ovog mjeseca, gdje će i ona i Walz održati govore.

Tko je Tim Walz?

BBC piše da Tim Walz (60) donosi prijateljski, otvoren i oštar pristup republikancima te da dolazi s impresivnim životopisom. Riječ je o školskom učitelju, nogometnom treneru i pripadniku Nacionalne garde prije nego što je ušao u politiku. 

Walz je rođen u ruralnoj Nebraski, gdje je ljetima radio na farmi i lovio te se prijavio u Nacionalnu gardu sa 17 godina. Služio je u toj dobrovoljačkoj snazi 24 godine. 

Njegov otac, administrator u javnoj školi, poticao ga je da se pridruži vojsci prije nego što je umro od raka pluća kada je Walz imao 19 godina.

Naoružan diplomama, Walz je preuzeo jednogodišnje nastavničko mjesto u Kini tijekom masakra na Tiananmenskom trgu. Kasnije je otišao na medeni mjesec u tu zemlju sa suprugom Gwen Whipple i organizirao ljetna edukativna putovanja u Kinu za američke studente.

Nakon povratka kući u Nebrasku postao je učitelj i trener američkog nogometa sve dok ga supruga - također učiteljica u školi - nije vratila u svoju rodnu Minnesotu. Sada imaju dvoje djece.

Odveo školsku momčad do državnog prvenstva u američkom nogometu

Kao trener u srednjoj školi Mankato West Walz je pomogao izgraditi program američkog nogometa koji je doveo školu do njenog prvog državnog prvenstva. Također je dobio pohvale za pristajanje da bude savjetnik za fakultetski savez gay-straight u vrijeme kada se homoseksualnost uglavnom gledala s neodobravanjem.

Prvi put se kandidirao za ured u uglavnom poljoprivrednom okrugu koji se proteže preko južne Minnesote, koja je prilično ruralna i sklona republikancima. Ali Walz je vodio kampanju kao umjereni kandidat koji se brinuo o javnim službama i zagovaranju veterana, što je dovelo do iznenađujuće pobjede na izborima.

U Kongresu bio 12 godina. Glasao i za demokratske i republikanske zakone

Tijekom 12 godina u Kongresu bilo je teško etiketirati njegovu ideologiju. Glasao je za Zakon o pristupačnoj skrbi, susponzorirao proradničke mjere, uključujući Zakon o povećanju minimalne plaće, i podržao neuspjeli pokušaj uvođenja ograničenja i trgovanja za smanjenje emisije ugljika.

Ali također je našao zajednički jezik s republikancima. Glasao je za nastavak financiranja ratova u Iraku i Afganistanu, podržao strožu provjeru izbjeglica koje ulaze u SAD i pokušao blokirati Obaminu pomoć bankama i automobilskim kompanijama nakon financijske krize 2008. godine.

Jednom ga je podržala Nacionalna udruga za puške (NRA), koja je donirala njegovoj kampanji, no govorio je u korist zabrane jurišnog oružja nakon pucnjave u školi Parkland i izgubio njihovu podršku.

Prvi guvernerski mandat zasjenili mu covid i ubojstvo Georga Floyda

Walz je osvojio izbore za guvernera Minnesote 2018. s više od 11 postotnih bodova, ali njegov prvi mandat bio je zasjenjen pandemijom covida i ubojstvom Georgea Floyda u Minneapolisu. Republikanci su ga oštro kritizirali zbog sporog raspoređivanja Nacionalne garde čak i kada su neki prosvjedi postali nasilni. Ali guverner je ponovno izabran.

Demokrati su osigurali prava na pobačaj, uveli plaćeni obiteljski i bolesnički dopust, ojačali zakone o oružju, financirali univerzalne besplatne školske obroke i investirali u pristupačno stanovanje.

Frenetična aktivnost privukla je pažnju bivšeg predsjednika Baracka Obame, koji je napisao: "Ako vam treba podsjetnik da izbori imaju posljedice, pogledajte što se događa u Minnesoti."

Nedavno postao viralan

Uglavnom nepoznat na nacionalnoj sceni, Walz je zadobio pažnju posljednjih tjedana zbog svojih oštrih kritika republikanaca. "Čudni su ljudi s druge strane", nedavno je rekao MSNBC-u, što je etiketa koja je ponavljana po društvenim mrežama.

"Žele zabraniti knjige. Žele biti s vama u liječničkoj ordinaciji." No republikanci su mu brzo odgovorili i rekli da je ono što je radio u Minnesoti previše radikalno za obične Amerikance.

Tom Emmer, treće najviše rangirani republikanac u Zastupničkom domu SAD-a, optužio je Walza da pokušava "pretvoriti Minnesotu u rodnu državu Kamale Harris, Kaliforniju". Ali saveznici, uključujući radničke vođe, vjeruju da Walz može proširiti privlačnost Kamale Harris među biračima u ruralnim područjima i među radnicima.

Angie Craig, demokratkinja u Zastupničkom domu koja se bori za reizbor u konkurentnoj utrci, pohvalila je Walza kao "iskusnog vođu". "Dokazani je pobjednik, koji nikada nije izgubio izbore u mnogim teškim utrkama", rekla je za BBC te dodala da vjeruje kako bi on bio najbolji mogući dodatak listi Kamale Harris.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.