Kanada se brutalno obračunala s kamiondžijama, no među njima su i opasni ekstremisti

Screenshot: YouTube

VELIKI prosvjed kanadskih vozača kamiona i njihovih pristaša u najvećoj mjeri je gotov, nakon 24 dana blokade prometa i normalnog života u glavnom gradu Ottawi, a kraće vrijeme i na graničnim prijelazima sa SAD-om.

Kanadska policija u nedjelju je u velikoj akciji raščistila okupirani centar Ottawe, rastjerala prosvjednike koji su se utaborili ispred zgrade parlamenta, uhitila ukupno 190 prosvjednika i odteglila gotovo 80 kamiona i drugih vozila koja su blokirala promet. Među uhićenima su i četvero glavnih organizatora prosvjeda koji je pokrenut pod nazivom Konvoj slobode, kad su tisuće kamiondžija dovezle svoje kamione u Ottawu iz cijele Kanade u znak protesta protiv mjere obaveznog cijepljenja protiv koronavirusa za sve koji prelaze kanadsko-američku granicu. 

>> Prosvjedi u Kanadi: Policija uhitila 170 osoba, koristila suzavac i šok-bombe

"Obećali smo ovog tjedna da ćemo osloboditi naše ulice i vratiti ih stanovnicima", rekao je Steve Bell, policijski načelnik Ottawe, na tiskovnoj konferenciji. "Svakim satom smo bliže tom cilju."

 

Policija na konjima gazila prosvjednike

Policajci su pri rastjerivanju blokade protiv prosvjednika koji su odbili otići koristili konje, suzavac u spreju i šok-bombe, što je izazvalo ogorčene reakcije onih koji simpatiziraju prosvjed. 

"Ovo je narodni pokret odozdo, drugi će preuzeti njihove uloge. Nastavit ćemo držati crtu. Odbijamo pokoriti se zloupotrebi moći. Svijet gleda, Kanado", objavio je pokret Konvoj slobode 2022. prkosno na Twitteru nakon što su uhićeni njihovi vođe i drugi prosvjednici. 

U drugim su objavama oštro prozvali policiju za brutalne metode obračuna s mirnim prosvjednicima.

"Ovo radi režim kada mirno prosvjedujete. Živimo li još uvijek u demokraciji? Kanađani, budite oprezni. Nepromišljena upotreba sile nekih policajaca pokazuje nebrigu prema vašoj sigurnosti i zaštiti", napisao je Konvoj slobode, uz snimku na kojoj se policajci na konjima probijaju kroz gomilu, pri čemu konji obaraju na tlo i, koliko se može razaznati, gaze preko dvoje prosvjednika, a jedna je žena. 

"Nasilje je grozno i neselektivno. Mora prestati. Ova starija žena s hodalicom više puta je govorila 'mi smo u mirnom prosvjedu' prije nego što ju je policija zgazila na konju. Kanađani, hoćete li ovo tolerirati ili ćete ustati?" poručili su u još jednoj objavi.

"Policajac oružjem nasilno udara prosvjednika koji je pao na tlo. Hoće li odgovarati? Hoće li Justin (Trudeau)?", napisali su uz još jednu uznemirujuću snimku obračuna s prosvjednicima. 

Nakon incidenta s konjima koji su srušili i pregazili prosvjednike, koji se dogodio u petak, društvenim mrežama počela je kolati glasina da je oborena prosvjednica podlegla ozljedama na putu u bolnicu. Međutim, ubrzo se ispostavilo da to nije istina, odnosno da je prosvjednica živa, ali da je pretrpjela prijelom ključne kosti. Reporterka Fox Newsa, koja je također na Twitteru iznijela tu dezinformaciju, naknadno se ispričala.

U Alberti uhićeni ekstremisti s hrpom oružja, planirali su ubijati policajce?

Kanadska agencija za nadzor policije pokrenula je istragu o sumnji na prekoračenje ovlasti policije zbog ovog incidenta, kao i zbog korištenja policijskih pušaka s neubojitom municijom za razbijanje prosvjeda poput gumenih projektila, onih sa suzavcem ili dimnih bombi. 

Policija pak tvrdi da su neki od uhićenih imali pancirne prsluke, dimne bombe i pirotehniku i da su pokazali "agresivno ponašanje" prema policajcima. A nekoliko dana ranije, 14. veljače, Federalna policija Kanade (RCMP) uhitila je u Couttsu, Alberta 13 prosvjednika protiv obaveznog cijepljenja i zaplijenila od njih impresivnu količinu pušaka, streljiva i pancirnih prsluka vojnog tipa. Za barem neke od njih policija tvrdi da imaju "veze" s "krajnje desničarskom ekstremnom organizacijom" u Ottawi.

Elizabeth Simons, zamjenica ravnatelja kanadske mreže protiv mržnje, kaže da je riječ o ekstremno desnoj skupini Diagolon, prenosi Washington Post. Kanadska policija priopćila je da su četvorica uhićenih optužena za planiranje ubojstva policajaca i civila.

Na kanalu Diagolona u aplikaciji za sigurnu razmjenu poruka Telegram članovi su posljednjih dana navijali za prosvjednike u Couttsu i Ottawi i dijelili slike glave premijera Justina Trudeaua na koplju, prenosi Guardian.

Ekstremisti među prosvjednicima zazivaju građanski rat i linčovanje Trudeaua

"Hajdemo naprosto na Parliament Hill (mjesto na kojem je smješten kanadski parlament u Ottawi) i spalimo ga", poručio je Jeremy MacKenzie, vođa Diagolona koji je veteran rata u Afganistanu, u travnju prošle godine u prijenosu uživo na internetu. 

I on se pridružio prosvjednicima u Ottawi krajem siječnja, a nakon što je Trudeau aktivirao zakon o izvanrednom stanju, poručio je da je spreman umrijeti za taj pokret kao što je "bio spreman umrijeti u Afganistanu". 

"Osjećam da građanski rat dolazi u Kanadu", poručila je antivakserska grupa Hold Fast iz Ottawe na Facebooku. Na Zellu, digitalnoj radioaplikaciji prosvjednika, jedan korisnik napisao je: “Mislim da moramo linčovati Trudeaua, i ne samo njega." Ipak, organizatori prosvjeda u Ottawi više puta su se odrekli nasilja i inzistirali da je njihov prosvjed oblik mirne građanske neposlušnosti.

Lider Canada First, krajnje desničarske i antisemitske skupine koja je bila vidljiva u okupaciji, nedavno je upozorio da "Trudeau ne može zaustaviti ono što je neizbježno".

RCMP u svakom slučaju ne bi imao ovlasti za nasilno razbijanje blokade, koje je počelo još u petak, da ih nije dao premijer Justin Trudeau, koji je prošli tjedan tek drugi put u povijesti Kanade aktivirao posebne ovlasti iz zakona o izvanrednim stanjima. To je pravdao potrebom da se deblokira centar glavnog grada i vitalni granični prijelaz preko mosta Ambassador, koji povezuje kanadski grad Windsor, Ontario i američki grad Detroit, Michigan, preko kojeg se odvija čak 27% ukupne trgovinske razmjene dvaju zemalja.

Blokiranje bankovnih računa onima koji su donirali kamiondžijama

Samo tjedan dana blokade na mostu Ambassador koštao je sjevernoameričku automobilsku industriju više od četvrt milijarde dolara. 

Osim ovlasti policije da razbije pretežno mirni prosvjed, vlastima su dane ovlasti da bankama narede zamrzavanje računa onih njihovih klijenata za koje se sumnja da financijski podupiru prosvjednike, odnosno blokade, bez pribavljanja sudskog naloga. To se odnosi i na one koji su preko internetskih platformi za masovno prikupljanje sredstava u dobrotvorne ili druge svrhe, odnosno crowdfunding - poput GoFundMe i GiveSendGo - uplatili donacije za pomoć kanadskim prosvjednicima. 

 

Također, vlasnicima vozila koja su iskorištena u blokadi mogu se ne samo ugasiti bankovni računi, već i ukinuti osiguranje vozila i vozačke dozvole, a vozila zaplijeniti. Policija je u subotu priopćila da je zamrznuto 206 bankovnih i korporativnih računa vrijednih nekoliko milijuna dolara.

"Uvodimo te promjene jer znamo da se te platforme koriste za potporu protuzakonitih blokada i aktivnosti koje nanose štetu kanadskom gospodarstvu", pokušala je objasniti ministrica financija Chrystia Freeland ovaj iznimno kontroverzni potez, koji je izazvao nevjericu i oštre kritike u dijelu kanadske javnosti, ali i mnogo šire od Kanade. 

"Nije mi zadovoljstvo nametati bilo koju od ovih mjera. Zapravo to činimo s velikom žalošću, ali ne sumnjajte u našu odlučnost da djelujemo, da obranimo svoju demokraciju, obranimo naše gospodarstvo i smirimo situaciju", poručila je Freeland.

Prije Trudeau zakon o izvanrednom stanju iskoristio samo njegov otac 1970.

Kanadske vlasti tvrdile da čak polovica sredstava kojima se financiraju prosvjedi dolazi od njihovih simpatizera u SAD-u, mahom iz desničarskih i antivakserskih krugova. 

Trudeau je pokušao umanjiti ozbiljnost ove ekstremne mjere kojoj je odlučio pribjeći kako bi okončao prosvjede, inzistirajući da će mjere biti "zemljopisno ograničene, ciljane samo na ona mjesta gdje je njihova primjena potrebna" i "vremenski ograničene" te da nije preostala nijedna druga solucija za suzbijanje "opasnih i ilegalnih aktivnosti" pobunjenih kamiondžija i njihovih pristaša. 

Prije Trudeaua je ovlasti iz ovog zakona aktivirao samo njegov otac, čuveni bivši premijer Pierre Trudeau, zbog separatističkog nasilja u Quebecu od 1970. do 1971. Kanadski kolumnist Washington Posta J. J. McCullough piše da su razlozi Trudeaua mlađeg za aktiviranje ovih ovlasti daleko manje uvjerljivi, s "većim rizikom da trajno zaprlja svoju ostavštinu šokantnom epizodom neopravdane autoritarnosti".

Nasilja koje bi opravdalo takvu mjeru naprosto nije bilo, ističe McCullough, pogotovo u usporedbi s neredima 1970. kad su separatisti oteli zamjenika premijera Quebeca i britanskog diplomata, nakon čega su i ubili prvoga. A ovakvo kriminaliziranje prosvjeda kakvom je pribjegao Trudeau mlađi samo je dolijevanje ulja na vatru pokreta koji je i izrastao na paranoji oko državne tiranije, piše ovaj kolumnist. 

Parlament potvrdio izvanredne ovlasti

Kanadski zastupnici jutros su, odnosno sinoć po lokalnom vremenu, potvrdili Trudeauove izvanredne ovlasti relativno uskom većinom, 185 prema 151, javlja Associated Press.

>> Kamiondžije blokiraju Kanadu: Revolucija radničke klase ili teroriziranje ljudi?

S druge strane, neki stanovnici Ottawe nisu krili svoje olakšanje što su prosvjednici koji su blokirali njihov grad i tjednima ih uznemiravali konačno rastjerani. 

"Drago nam je što konačno vidimo akciju uklanjanja ovih ekstremista s naših ulica. Ali to nije trebalo otići ovako daleko. Mislim da će trebati puno vremena i puno truda da se vrati povjerenje", rekla je za Washington Post Ariel Troster iz centra Ottawe, gdje su prosvjednici ometali svakodnevni život neprestanim trubljenjem, glasnom glazbom i zastrašivanjem.

Pa ipak, ogorčenost i zabrinutost ovakvom eskalacijom kanadskih vlasti u borbi protiv prosvjednika ostaje. 

"Zapadna propaganda od vas zahtijeva da ovo (dvoje) tretirate kao fundamentalno različito. Doista, ogroman broj ljudi na Zapadu osuđuje prvo dok plješću na potonje", komentirao je cinično Glenn Greenwald, poznati američki ljevičarski novinar koji se posljednjih godina ističe relativizacijom antizapadnih režima poput ruskog i sirijskog i promicanjem teze da je američki liberalni establišment jednako opasan i autoritaran.

"Ako se protivite kad to rade Kina ili Rusija, morate se suprotstaviti Kanadi"

"Vlade koje tvrde da imaju ovlasti zamrznuti bankovne račune ljudi jer žele slomiti prosvjedni pokret tiranske su i opscene. Ako biste se protivili tome kad to rade Kina ili Rusija, morate se suprotstaviti Kanadi", zaključio je Edward Snowden, čuveni američki zviždač koji je zbog objavljivanja metoda masovnog prisluškivanja u režiji američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) potražio i dobio azil u Moskvi.

"Oštri obračun Justina Trudeaua s mirnim prosvjednicima u Kanadi nije djelovanje zapadne demokracije, već autoritarnog režima poput Venezuele", pridružila se osudama i američka republikanska kongresnica Yvette Herrell i najavila prijedlog zakona da se pruži azil kanadskim kamiondžijama kao političkim zatvorenicima. 

No Trudeaua i njegovu vladu ipak bi najviše trebalo zabrinuti to što se njegovoj odluci usprotivilo i Kanadsko udruženje za ljudska prava, koje je ustvrdilo da savezna vlada "nije zadovoljilo uvjete za pokretanje zakona o izvanrednim stanjima", što je opravdano samo kad je "ozbiljno ugrožena sposobnost vlade Kanade da očuva suverenitet, sigurnost i teritorijalni integritet Kanade". Zbog toga je najavilo i podnošenje tužbe protiv vlade kako bi se sporna odluka oborila na sudu. 

No to je ipak, vrijedi se prisjetiti, sredstvo koje je u demokratskim društvima poput kanadskog i dalje dostupno - dok u onima poput ruskog, kineskog ili venecuelanskog, gdje neovisno pravosuđe može biti samo predmet crnog humora, svakako nije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.