Kina okrivila Indiju za granični spor na rubu samita u Moskvi

Foto: EPA

MINISTRI obrane Kine i Indije susreli su se u Moskvi u petak kako bi pokušali smanjiti rastuće napetosti oko granice, piše kineski državni medij.

Odgovornost za trenutne sukobe "u potpunosti je na indijskoj strani", rekao je kineski ministar za nacionalnu sigurnost Wei Fenghe, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Kineska vojska će braniti "svaki centimetar teritorija", naveo je ministar. 

Važno nastaviti diplomatski i vojni dijalog

Wei je izrazio nadu da New Delhi "neće poduzimati nikakve akcije koje bi mogle pojačati napetosti i da neće namjerno širiti negativne informacije". 

Indijski ministar obrane Rahnath Singh rekao je da je važno nastaviti diplomatski i vojni dijalog te komunikaciju između dviju zemalja, navodi Xinhua. 

Kineski medij navodi da je Singh izrazio "nadu da će obje strane zauzeti odgovoran stav" i da će se vojnici na prvoj liniji "u potpunosti povući kako bi se izbjegla eskalacija sukoba ili zakomplicirala situacija" na granici te kako bi se bilateralni odnosi "vratili na pravi put". 

Sastanak, koji se održao na marginama samita Šangajske organizacije za suradnju, bio je prvi sastanak na visokoj razini između dviju nacija od smrtonosnog sukoba na granici u lipnju kada je ubijeno 20 indijskih vojnika.

SAD spreman pomoći

Sjedinjene Države spremne su pomoći u rješavanju spora između Indije i Kine oko granice koja protječe kroz zapadnu Himalaju, rekao je u petak američki predsjednik Donald Trump.

Trump je novinarima rekao da je situacija "jako neugodna", dodavši da su dvije zemlje "puno oštrije nego što mnogi uopće mogu razumjeti".

Obje strane razmjestile su dodatne snage duž granice nakon sukoba. 

"Spremni smo pomoći Kini i Indiji. Ako možemo išta učiniti, rado bismo se uključili i pomogli", dodao je.

Trump je i u prošlosti nudio posredovanje između dviju zemalja. Kina je uzvratila da nema potrebe za posredovanjem treće strane, a čini se da ni Indija ne prihvaća tu ideju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.