Kinez napao japansko veleposlanstvo jer su mu baku prisilili na prostituciju

JUŽNOKOREJSKA policija uhitila je Kineza koji je jutros na japansko veleposlanstvo u Seoulu bacio četiri molotovljeva koktela. U napadu nitko nije stradao, te su samo oštećeni vanjski zidovi zgrade.

Ovaj 37-godišnjak, identificiran kao Liu iz pokrajine Guangzhou, policiji je dao prilično zanimljivo objašnjenje o tome što ga je motiviralo za napad. Naime, još uvijek zamjera Japancima činjenicu da su za vrijeme Drugog svjetskog rata prisiljavali žene iz Kine, Koreje i Filipina da pružaju seksualne usluge njihovim vojnicima.

Posebno ga je pogodila činjenica i da je njegova baka bila prisiljena na prostituciju po istoj osnovi, pa je "napad izveo u znak prosvjeda protiv japanskih ratnih zločina", prenosi Reuters. U Južnu Koreju je ušao krajem prosinca s turističkom vizom.

Povjesničari procjenjuju kako je u bordelima na azijskim bojišnicama bilo i do 200.000 žena koje su se morale podavati Japancima. Zločin je dugo vremena bio skrivan, a u javnost je izašao u devedesetima kada su žene napokon odlučile progovoriti.

Japan se ispričao zbog ponašanja svoje vojske, ali su odbacili svaku službenu odgovornost za vođenje ratnih javnih kuća, kao i mogućnost eventualne isplate odšteta žrtvama.

Pročitajte više