Nova taktika Ukrajine donosi prve rezultate. "Ovo je velika vijest, Putin je bijesan"

Ruski predsjednik Vladimir Putin bijesan je zbog napada dronovima na vojni aerodrom u kojem su pogođena dva napredna Su-57 borbena aviona Moskve, izjavio je glasnogovornik ukrajinske obavještajne službe. Su-57 je inače jedan od najmoćnijih aviona na svijetu. 

Andrij Jusov, glasnogovornik Glavne obavještajne uprave Ukrajine (HUR), iznio je ovu procjenu na nacionalnoj televiziji. Njegovi komentari su uslijedili nakon što je agencija 9. lipnja izjavila da su dva ruska Su-57 borbena aviona moguće oštećena u napadu na aerodrom Aktjubinsk u južnoj ruskoj republici Astrahan, oko 590 kilometara od trenutnih linija fronte u istočnoj Ukrajini, prenosi Newsweek.

"Ovo je velika vijest, Putin je bijesan"

"Ovo je velika vijest: Putin je stvarno bijesan, a reakcija u Kremlju je vrlo intenzivna i osjetna", rekao je 10. lipnja, kako prenose ukrajinski mediji. "Pokušali su pažljivo sakriti i zaštititi Su-57 avione. Ovi Su-57 nikada nisu ušli u ukrajinski zračni prostor jer su se bojali da će biti srušeni. Ali nisu uspjeli", rekao je Jusov. 

Operacija je zadala "ozbiljan udarac neprijateljskim sposobnostima jer Rusija proizvodi napredne dvomotorne avione u ograničenom broju i ima samo nekoliko operativnih", kazao je. 

Jusov je dodao: "Korišteni su za lansiranje raketnih napada na ukrajinske civilne objekte, na našu infrastrukturu. Tako da je kazna bila zaslužena."

Newsweek je e-mailom kontaktirao rusko Ministarstvo obrane za komentar.

"Jedan Su-57 je pretrpio značajna oštećenja"

U drugoj izjavi u srijedu Jusov je rekao da HUR može potvrditi da je jedan Su-57 "pretrpio značajna oštećenja, a drugi je pretrpio manja oštećenja i možda će ga biti moguće popraviti".

Justin Bronk, viši istraživač u londonskom Kraljevskom institutu za ujedinjene usluge, rekao je u analizi 10. lipnja da je ukrajinski uspjeh u oštećivanju Su-57 aviona "značajan udarac ruskoj floti problematičnih borbenih aviona".

"Ovo je još jedna ilustracija najefikasnije opcije Ukrajine za suprotstavljanje sve učinkovitijim ruskim zračnim napadima na linijama fronte", rekao je.

Ukrajina tvrdi da je ovo ozbiljan problem za Rusiju

"Čak i privremeni gubitak jednog Su-57 aviona u ovom ukrajinskom napadu vjerojatno predstavlja barem pet posto smanjenje flote najnaprednijih ruskih borbenih aviona", dodao je Bronk. "Također je značajan udarac već dugo problematičnom programu aviona koji je središnji dio ruskog vojnog ponosa."

U travnju je general Christopher Cavoli, šef američkog Europskog zapovjedništva, rekao američkim zakonodavcima da je Rusija izgubila oko 10 posto svoje zrakoplovne flote otkako je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Ukrajina je promijenila taktiku

Kako smo pisali, nakon više od dvije godine rata s Rusijom, Ukrajina je promijenila taktiku i počela ciljati nove mete na međunarodno priznatom ruskom teritoriju. Sky News je u nedjelju izvijestio da je ukrajinski avion prvi put pucao na metu na teritoriju Rusije. Ratni zrakoplov je pogodio ruski zapovjedni centar u ruskoj graničnoj regiji Belgorod. Za sada nije poznato je li pri napadu koristio oružje koje je dostavio Zapad. 

Belgorod se nalazi u blizini ukrajinske sjeveroistočne regije Harkiv, koja je pod ofenzivom Rusije od početka svibnja. SAD je ranije ovog mjeseca dozvolio Ukrajini da za napade na ruski teritorij koristi američko oružje pod uvjetom da gađa samo mete u blizini granice kod Harkiva, a toj su se odluci pridružile i neke druge članice NATO-a. 

Sky News je također izvijestio da je Kijev napao ruski ratni brod koji je krenuo iz Crnog mora u Azovsko more, pozivajući se na anonimni ukrajinski vojni izvor. Kijev je negirao odgovornost za napad u Azovskom moru. 

Ruski vojni kanali na Telegramu pak pišu da su ukrajinske bespilotne letjelice u nedjelju napale ruski tegljač i teglenicu oko luke Taganrog. Grad se nalazi na sjeveroistočnom rubu Azovskog mora, nedaleko od ukrajinskog grada Mariupolja, koji je pod kontrolom Moskve.

"Ovo je prvi put da su ukrajinske bespilotne letjelice pogodile ruski cilj u Azovskom moru", izvijestio je ukrajinski list Defense Express. Ruski list Baza, koji tvrdi da je povezan s ruskim sigurnosnim službama, navodi da je teglenica pretrpjela manju štetu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.