Želio je biti američki Hitler. Ubijen je dok je prao veš

Foto: Wikipedia

George Lincoln Rockwell bio je američki političar, poznat po tome što je 1959. godine osnovao Američku nacističku stranku, političku organizaciju koja je zagovarala supremaciju bijele rase i otvoreno promicala propale fašističke ideje u SAD-u.

Nacist rođen u obitelji umjetnika

Rodio se 1918. godine u Illinoisu u obitelji umjetnika, a nakon škole odlučio se za vojnu karijeru. Tijekom Drugog svjetskog rata služio je na pacifičkom bojištu kao rezerva. Nikada nije letio direktno na bojište, no bio je smatran dobrim i sposobnim pilotom među svojim kolegama.

Nakon rata pronašao je ženu, ali se nije slagao s njezinom obitelji. Rekao je da im zamjera što svoju kći nisu odgojili da bude više poslušna i pribrana, a navodno ju je i tukao. Tijekom 50-ih sve se više priklanjao ekstremnim desnim idejama, a onda je navodno imao dugačak razgovor s Hitlerom u svojim snovima pa odlučio djelovati.

Mladi Rockwell

Američki nacizam

1959. godine osniva svojevrsnu nacističku stranku, naglašavajući Hitlerove ideje rasne superiornosti. Njegovi stavovi uvelike su usmjereni protiv borbe za rasnu ravnopravnost Afroamerikanaca koja ga je strašno brinula. Za Martina Luthera Kinga je smatrao da je samo objekt židovskih komunista koji nastoje destabilizirati američko društvo.

Za njega su crnci bili primitivni, intelektualno zaostali ljudi čije su se strasti ticale samo osnovnih užitaka te kao takvi ne zaslužuju jednak tretman kao i bijelci. Otvoreno ih je vrijeđao u svojim govorima, a čak je za vrijeme kampanje imao autobus kojeg je osobno prozvao „Hate bus“.

Stranka je koristila nacističku ikonografiju, uključujući svastiku i smeđe uniforme, a Rockwell je samog sebe prozvao zapovjednikom. Njegovi pristaše organizirali su marševe i javne nastupe u kojima su često izazivali sukobe.

Međutim, njegova karijera nije potrajala. Nakon što je izbacio iz stranke Johna Patlera, čovjeka koji je američkom nacizmu htio pridodati neke socijalističke elemente, ovaj je isplanirao osvetu. Dočekao ga je u sobi za pranje rublja 1967. godine te ga tamo upucao.

Nakon što je otac Rockwell čuo da mu je sin ubijen, samo je stoički izjavio da „nije iznenađen i da je očekivao da će se tako nešto dogoditi.“

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.