Kolinda tvrdi da borba protiv korupcije koči donošenje bitnih odluka

Foto: FaH

PREDSJEDNICA Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović održala je govor na konferenciji pod nazivom "Nova hrvatska energetska strategija".

>>SAD JE I SLUŽBENO Hrvatska je novo lice korupcije u Europi

U suhoparnom govoru je istaknula pet ključnih elemenata za novu energetsku strategiju. Rekla je i kako je energetika također ključno područje za gospodarski rast, društveni razvoj i političku stabilnost. Dodala je i kako u idućem razdoblju treba pokazati više spremnosti i odlučnosti u stvaranju nove i dobro osmišljene, ambiciozne energetske politike.

Osim toga, predsjednica se osvrnula i na, uvijek aktualno, pitanje korupcije. Rekla je kako je borba protiv korupcije bila nužna i da ju je potrebno i dalje provoditi.

Kočenje u donošenju odluka


No, istaknula je i kako u borbi protiv korupcije nedostaju jasno postavljeni kriteriji, procedure, pravila ponašanja pa i postavljeni ciljevi i strategije na svim razinama.

Izjavila je kako borba protiv korupcije, iako je potrebna, "koči u donošenju odluka".

"Takav prazan prostor prepušten je spekulacijama, izrazito naglašenom neargumentiranom i populističkom nastupu interesnih skupina. To je stvorilo klimu u društvu koja nas koči u donošenju odluka i dovodi do opetovanog propuštanja pozitivnih prilika za Republiku Hrvatsku. Taj se krug opstrukcije mora prekinuti kako bi se svi u državi, od dužnosnika do namještenika, prestali bojati raditi svoj posao i donositi odluke o svojim svakodnevnim zadaćama i aktivnostima."
 
Zgodan tajming

Inače, Kolindin govor se sasvim zgodno posložio s današnjom objavom antikorupcijske udruge Transparency International, u kojoj saznajemo kako je percepcija korupcije u Hrvatskoj toliko visoka da smo pali po globalnom renkingu u usporedbi s prošlom godinom.

Komentari čelnika Transparency Internationala su objavljeni u članku EEobservera pod naslovom: "Hrvatska i Mađarska su nova lica korupcije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.