Kradljivci auta imaju nove metode, uređaji pomoću kojih kradu koštaju sto kuna

Foto: 123rf

KRADLJIVCI automobila koriste sve sofisticiranije uređaje koji mogu blokirati signal ključeva na daljinsko zaključavanje ili kopiraju kodove kojima kasnije otključavaju vozila.

"Ukoliko se nalazi u neposrednoj blizini vozila takav uređaj će jednostavno blokirati bilo kakvu bežičnu komunikaciju pa tako i komunikaciju između daljinskog upravljača i prijemnika u vozilu", rekao je za RTL Tomislav Zvonimir Vencl, stručnjak za sigurnosne sustave.

Takvi uređaji koji blokiraju signal, popularni jammeri, na internetu se mogu vrlo lako pronaći i to po cijenama od desetak dolara, do onih sofisticiranijih koji koštaju i do 1000 dolara.

Iz MUP-a govore kako prijave krađa ovakvog tipa na području Hrvatske još nisu zaprimili i dodaju kako je sam bloker signala dovoljan za provalu, ali ne i za krađu. 

"Postoje uređaji koji su u stanju na temelju primljenog signala iz daljinskog upravljača kopirati kod koji taj upravljač šalje u vozilo i na taj način provalnik može u bilo kojem trenutku kasnije ili odmah jednostavno doći do vozila, pokrenuti ga isto kao što ga pokrene vlasnik, jednostavno sjesti i odvesti se", tvrdi Vencl.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.