Kineze švercali u Italiju u skupim autima. Prolazili su i kroz Hrvatsku

Ilustracija: Shutterstock

Talijanska policija je uhitila bandu koja je koristila luksuzne automobile za krijumčarenje kineskih migranata u Italiju. Krijumčari su migrantima uzimali putovnice i tretirali ih kao robove, piše Guardian.

"Krijumčari su natjerali migrante da se predstavljaju kao azijski građani, dobro odjeveni, s malo prtljage, koji su putovali u snažnim i skupim automobilima koje su vozili kineski državljani koji su godinama živjeli u Italiji i govorili talijanski", rekla je policija u priopćenju.

Migrante iz Srbije pratili autima kroz BiH, Hrvatsku i Sloveniju do talijanske granice

Istražitelji su upozoreni na mogući lanac trgovaca ljudima nakon što je kineski državljanin zaustavljen na granici između Italije i Slovenije u travnju tijekom rutinskih provjera i otkriveno je da prevozi četiri Kineza bez dokumenata.

"Otkrili su postojanje dosljednog, kontinuiranog protoka neregularnih kineskih državljana koji su, u malim skupinama, avionima prebačeni do vanjskih europskih granica u zemljama (uglavnom Srbiji) u koje su ušli bez vize”, stoji u priopćenju policije.

“Odatle su ih pratili automobilom, kroz Bosnu, Hrvatsku i Sloveniju, do talijanske državne granice”, navodi se. Kineski migranti su prevezeni u sigurnu kuću u blizini Venecije, gdje su ostali jedan ili dva dana prije nego što su odvedeni u područja Italije ili drugih zemalja EU-a poput Francuske i Španjolske.

Držali ih kao robove

"Trgovci ljudima oduzeli su migrantima putovnice u sigurnoj kući i od tada su bili izloženi teškom iskorištavanju sve dok se dug koji je nastao za putovanje ne otplati.

Migranti su držani bez ikakve mogućnosti slobodnog života, bez medicinske pomoći, bez ičega osim kreveta i mjesta za rad na neodređeno vrijeme. To je bila neka vrsta ropstva", priopćila je talijanska policija.

Policija je tijekom operacije uhitila devet navodnih članova mreže trgovaca ljudima i identificirala 77 migranata bez dokumenata. Mnogi od njih su žene i tinejdžeri u dobi između 15 i 18 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.