Kućni pritvor za 24 aktivista i skeptika ususret skupu o klimatskim promjenama u Francuskoj

Foto: Hina

FRANCUSKE vlasti su odredile kućni pritvor za 24 aktivista ususret velikoj konferenciji UN-a o globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama koja idućeg tjedna počinje u Parizu okoristivši se pritom izvanrednim stanjem proglašenim nakon terorističkih napada od 13. studenog.

Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je u petak da su mjere poduzete da bi se spriječili aktivistički prosvjedi ususret COP21 konferenciji, ali su odvjetnici Amnesty Internationala vlasti optužile da zlorabe izvanredno stanje.

> Slavni francuski meteorolog dobio otkaz na javnoj televiziji zbog propitkivanja klimatskih promjena

Troje od ljudi kojima je izrečena mjera se sumnjiči da pripadaju "radikalnom opozicijskom pokretu," prema informacijama u posjedu AFP-a. Njima je zabranjeno da izađu iz svojih domova na sjeveru Francuske bez policijske dozvole, a policiji se moraju javljati tri puta dnevno. U kućnom pritvoru su od osam sati navečer do šest ujutro, zaključno s 12. prosincem s kojim završava konferencija.

"Napad na pravo prosvjeda"

Ministarstvo unutarnjih poslova kaže da su tri pojedinca izazvala "ozbiljno remećenje javnog reda" u prošlosti, dok odvjetnica aktivista, Marie Dose, tvrdi da je proglašeno izvanredno stanje zlorabljeno u njihovim slučajevima. "To je napad na pravo prosvjeda," rekla je.


Vlada je nakon džihadističkog pokolja, počinjenog na petak 13., zabranila sve javne prosvjede protiv COP21. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet kaže da je kućni pritvor određen na "temelju dobro dokumentiranih bilješki" i da subjekti mjera mogu uložiti žalbu kroz sudstvo. On je odbio navode da država prekoračuje ovlasti. "Izvanredno stanje ne osporava vladavinu zakona," rekao je za AFP.

Stephan Oberreit, vođa Amnesty Internationala u Francuskoj, drži da su vladine mjere "neproporcionalne".

"Sustavna zabrana svih skupova povezanih s COP21 lišava kritičke glasove osnovnog oduška kroz koji se mogu izraziti," napisao je Oberreit u priopćenju za medije. Poteze vlade je osudila i Francuska liga za ljudska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.