KATASTROFALNO STANJE U HITNOJ

Kujundžić na presici najavio tužbe, ravnateljica Hitne se rasplakala

Foto: Žarko Bašić/ Pixsell

NA KONFERENCIJI za medije objavljeno je da je uzrok smrti Mattea Ružića astmatski bronhitis i srčana mana za koju se dosad nije znalo. Ministar Kujundžić je najavio tužbe o kojima će sutra reći detalje, a ravnateljica Hitne se rasplakala.

> Matteo Ružić je umro zbog astme i srčane mane

"Mi nismo išli s informacijama prije nego smo obavili razgovor s ocem. Pitali smo ga smijemo li objaviti sve. Rekao sam da ako bude otkriveno da je sustav zakazao da ću dati ostavku", rekao je Kujundžić na početku press konferencije te predao riječ ravnateljici Hitne Maji Grbi-Bujević koja je opet opisala kako su tekli pozivi Hitnoj i kada je koji tim došao.

U 17:25 bio je prvi poziv, liječnik je došao u 17:54

"U 17:25 na 194 dolazi poziv: Astmatičar i teško diše.

U 17:30 je tim iz Zaprešića, jedini raspoloživi, već bio na licu mjesta. Tamo je zatekao osobu na cesti bez svijesti, bez pulsa, patronažnu sestru koja je bila slučajna prolaznica koja je zajedno s drugim zatečenima pokušavala provesti masažu srca. Nastavili su sukladno svojim ovlastima i masažu i upuhivanje zraka i postavili su orofaringealni tubus.

U 17:30 je obaviješten tim 1, inače iz Jastrebarskog, ali tim se vraćao s intervencije i bio je na Trešnjevci. To je bio najbliži tim da ode na lice mjesta. Prema GPS-u u 17:54 je tim 1 nastavio postupke oživljavanja i osnovne pretvorio u napredne", opisala je ravnateljica Hitne tijek događaja.

Matteo umro zbog astmatskog bronhitisa i neprepoznate srčane mane

"13. kolovoza je napravljena obdukcija. Temeljem nalaza utvrđeno je da je Matteo umro zbog prethodno postojećeg i poznatog astmatskog bronhitisa i neprepoznate jedne srčane mane, točnije mane krvnih žila, a koje su zajedničkim skupnim djelovanjem dovele do smrtnog ishoda, točnije nagle smrti koja je konstatirana. Moram napomenuti da još neki nalazi obdukcijski nisu gotovi, ovo je bilo preliminarno izvješće koje govori o uzroku smrti", rekla je doktorica sa Zavoda.

Kujundžić kaže da se sad vidi da je sustav funkcionirao. "Da je mladić bio bilo gdje na svijetu, nitko ga ne bi mogao spasiti. Nagle smrti od astme nema i često je u podlozi neka druga bolest, najčešće srčana, što se u ovom slučaju potvrdilo."

"Danas smo s razgovarali s ocem Mattea Ružića. Objasnili smo mu zašto nismo dosad komunicirali. Bez nalaza i toksikologije ne može se izricati ništa", odgovorio je Kujundžić na pitanje novinara zašto se nitko nije javljao obitelji mladića.

Ravnateljica Hitne se rasplakala

Na pitanje novinara ravnateljica Hitne odgovara da je od poziva do dolaska liječnika prošlo 27 minuta. Smrt je konstatirana u 18:22.

"Pacijent je bio cijanotičan i nije disao i srce mu nije radilo", to je stajalo u opisu tima koji je prvi došao na mjesto događaja.

"Meni nije bitno gdje se oni školuju. Ali vrijeme je da se nađe konsenzus i da se svi skupa složimo gdje će se hitnjaci školovati. Liječnika nema, svi to dobro znate. Svi zajedno moramo željeti napraviti poboljšanja u Hitnoj", kazala je ravnateljica Hitne Maja Grba-Bujević.

"Mi razgovaramo sa županijama, ukazujemo da bi trebali pojačati dio financiranja hitni. Postojeći sustav Hitne ne može iznijeti sve te turiste, a mi kao država ne možemo dati toliko hitnih. Imamo dobrih suradnji, ali imamo negdje i ne tako dobre. Da li županije to prepoznaju kao prioritet, je li potrebno da mi moramo moliti lokalne samouprave, u zakonu jasno stoji da svaka lokalna samouprava može financirati nadstandard za svoje građane, ako žele", nastavila je ravnateljica.

Podsjeća da je Zagrebačka županija 2016. godine tražila 50 timova, ali nakon što joj je odobreno 45, nikad nije tražila te dodatne timove.

"Na moje hitnjake je napravljena velika hajka. Ljudi u sustavu se ne osjećaju dobro. Ostat ćemo tako bez svih. Mislim da nije korektno da mojim hitnjacima se sav njihov rad vrednuje ovako", rasplakala se ravnateljica Hitne.

Kujundžić najavio tužbe

"Ja mogu jamčiti da je već sad hrvatska hitna služba na vrlo zavidnoj razini. I više je veleposlanika izrazilo zahvalnost kako su njihovi državljani imali pozitivna iskustva. Sutra ću dati odgovor na hajku koja je krenula na mene. I politički i sudski", zaključio je Kujundžić presicu ne želeći otkriti protiv koga će poduzeti korake koje je najavio.

Podsjetimo, Matteo je umro prošle nedjelje u Zaprešiću. Na cesti su ga pokušavali oživjeti prolaznici. U hitnoj koja mu je došla nije bilo doktora, a i oko dolaska hitne i u objašnjenjima nadležnih nakon toga bilo je puno nelogičnosti.

Za katastrofalnu organizaciju hitne nitko se ne osjeća krivim. Ministar kaže da je sve bilo po pravilima struke, ravnateljica Hitne plače pred kamerama i govori kako rade sve što mogu. Iz županije i Grada poručuju kako su tražili 50 timova hitne, a dobili samo 45.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.