Kujundžić otkrio detalje o rastu dopunskog, plaćat će i socijalni slučajevi?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić nakon sastanka sa županima komentirao je stanje u zdravstvenom sustavu te moguće mjere za saniranje dugova veledrogerijama.

"Poteškoće koje imamo u hrvatskom zdravstvenom sustavu nisu izazov za jednu vladu, jedno ministarstvo ili jednoga župana, nego je to sustav kojega treba popravljati i glede održivosti i glede čuvanja kvalitete. Otvarali smo brojne teme - od limita bolnica, dugova bolnica, cijena koje HZZO plaća bolnicama, o tome kako svi zajedno trebamo učiniti sve da bolje kontroliramo rashode u bolnicama i da svi zajedno pokušamo senzibilizirati cijelu naciju da je neophodno priskrbiti veću količinu novca da bi sustav bio održiv u visokoj kvaliteti", kazao je resorni ministar Milan Kujundžić nakon sastanka, prenosi N1.

Na pitanje o kojem iznosu je riječ i odakle bi taj novac trebao doći, Kujundžić kaže da su to "pitanja koja su bit stvari".

"Od kuda - odgovora nema, posebice nema popularnog odgovora. Otprilike bi sustavu u ovom trenutku trebalo, uz ovo što imamo sada, povećanje od 3 do 4 milijarde kuna, kako bolnice ne bi poslovale s gubitkom, kako bi dostupnost i kvaliteta pratila svjetske trendove."

Raste li cijena dopunskog osiguranja?

Nametnulo se i pitanje kako će se taj novac namaknuti odnosno hoće li biti nekih novih poreza.

"Ne treba izmišljati toplu vodu, postoje oblici u svijetu koji su dokazani. Kao što sam bezbroj puta govorio o cigaretama i alkoholu, tako postoje i drugi modeli - uključujući dopunsko osiguranje i uključivanje u plaćanje brojnih onih koji ne plaćaju danas, a vode se kao socijalni slučajevi."

Novinari su se dotaknuli i pitanja onih koji su otišli iz Hrvatske, ali nisu odjavili prebivalište ni zdravstveno osiguranje kako bi ga koristili u određenim situacijama ili prošli jeftinije.

"Već se poduzimaju mjere. Uistinu je neopravdano da netko radi u nekoj zemlji, zarađuje debele novce, a onda iz vaših plaća, jer vi ste izdvojili iz svojih plaća, ovdje popravlja zube."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.