Kum Bože Petrova i "stručnjak za vode" ne zna ni kako se izgovara projekt kojim se hvali

Foto: Facebook Grada Metkovića

"POD mojim vodstvom se radi na projektu Anglomeracija Metković u vrijednosti od 275 milijuna kuna, na što sam iznimno ponosan", napisao je svom priopćenju Mario Bukmir sada već bivši kandidat za zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda, javnosti puno poznatiji kao kum Bože Petrova današnjeg šefa Sabora i političke stranke Most. 
 
Preteške riječi i pojmovi 
 
No, problem je što "stručnjak" za vode, kako se predstavlja Bukmir, hvaleći se projektom od gotovo 300 milijuna kuna krivo izgovara ključnu riječ svog projekta. Naime, riječ je o aglomeraciji, a ne anglomeraciji.
 
Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica kako se taj pojam u Metkoviću već godinama izgovara krivo. Tako je prije dvije godine gradonačelnik Metkovića Petrov objašnjavao kako je u tijeku "izrada natječajne dokumentacije za sve radove na cjelokupnoj kanalizaciji za aNglomeraciju Metković". 
 
I na službenim stranicama Grada Metkovića nalazi se nepostojeći pojam "anglomeracije". 
 
 
Aglomeracija predstavlja gradsku regija koju čini središnji (matični) grad sa svojom urbaniziranom okolicom, a riječ dolazi iz latinskog "agglomeratio" što bi značilo skupljanje, gomilanje, nagomilavanje. 
Kum uhljebljen nakon pobjede Bože Petrova
 
Ustrojavanje urbanih aglomeracija propisano je Zakonom za četiri najveća grada – Zagreb, Split, Rijeku i Osijek. Svrha ustrojavanja urbanih područja, koja sukladno Zakonu osim urbanih aglomeracija uključuju i veća i manja urbana područja, je učinkovitije planiranje, usklađivanje i provedba politike regionalnoga razvoja posebno njezine urbane dimenzije te učinkovitije povlačenje sredstva iz fondova EU namijenjenih urbanom razvoju. 
 
 
Anglomeracija, provjerili smo, ne znači ništa.  
 
Podsjetimo, kako smo pisali, Metković d.o.o. je tvrtka u vlasništvu Grada Metkovića, za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda, a Budmir je uhljebljen u tu tvrtku kao voditelj projekata nedugo nakon Petrovljeve pobjede na lokalnim izborima u Metkoviću. Kum Bože Petrova nije  završio fakultet nego tek višu školu, pa tako nije ni imenovan čelnom osobom, vjerojatno jer ni za to mjesto ne udovoljava uvjetima stručne spreme. Bukmirovo ime spominje se u gotovo svim važnijim izvješćima i novinskim napisima o radu te tvrtke. 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.