Kurdi prijete da će prestati čuvati zatvore u kojima se nalaze ISIS-ovi teroristi

Foto: EPA

SIRIJSKE demokratske snage (SDF) rekle su da bi uskoro napustiti položaje u zatvorskim kampovima, u kojima se nalaze zatvorenici Islamske države. Za BBC su potvrdili da neće imati kapaciteta za čuvanje zatvora ako Tuska na tom području pokrene novu kopnenu ofenzivu.

Turska je do sada izvela zračne napade na stotine ciljeva u toj regiji, kao osvetu za bombaški napad u Istanbulu u kojem je poginulo šest ljudi, a desetci su ranjeni. Turska je za napad okrivila kurdske separatiste koji se nalaze u sjevernoj Siriji. SDF, većinski kurdski milicijski savez koji podržava SAD, zanijekao je bilo kakvu umiješanost u napad i optužio Tursku da ga koristi kao izgovor za dugo planiranu ofenzivu na Siriju.

Erdogan: Pokrenuti ćemo kopneni napad

U srijedu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da su zračni napadi "samo početak" i da je odlučan osigurati tursku granicu sa Sirijom uspostavom "sigurnosnog koridora". Čelnik SDF-a, general Mazloum Abdi, upozorio je da bi kopnena operacija mogla ponovo pokrenuti terorističku skupinu Islamske države.

"To bi dovelo do drugog građanskog rata u Siriji i naše protuterorističke operacije protiv ISIS-a bi prestale", rekao je. "Kao dio međunarodne koalicije, borili smo se i porazili ISIS, a ono što Turska radi potkopat će sve to."

Zatvorenici pobjegli tijekom bombardiranja

Tijekom međunarodne kampanje protiv ISIS-a, SAD se uvelike oslanjao na kurdske snage kako bi iskorijenio militante iz Sirije, a SDF je još uvijek nadležan za zatvore i logore u kojima se drže osumnjičeni borci ISIS-a i njihove obitelji. Najveći od tih improviziranih objekata u kojima su smještene obitelji osumnjičenih militanata je al-Hol, u kojem živi više od 50.000 ljudi, od kojih su dvije trećine djeca.

SDF je rekao da je nekoliko turskih zračnih napada bilo usmjereno na al-Hol. U napadu je ubijeno sedam sigurnosnih dužnosnika odgovornih za čuvanje kampa, a šest stranih zatočenika je pobjeglo tijekom napada, ali su kasnije ponovno uhvaćeni.

Abdi je upozorio da bi daljnji turski napadi izravno utjecali na kapacitet njegovih snaga u čuvanju ove lokacije. "Naše snage trebale bi štiti vlastiti narod i obitelji i ne bismo mogli čuvati kampove. Turske vlasti gađale su civilne objekte, usluge poput elektrana, postrojenja za proizvodnju nafte. To će dovesti do masovne migracije i interno raseljenih ljudi", rekao je.

Tri turske operacije

Od 2016. turska vojska pokrenula je tri velike operacije u sjevernoj Siriji uz potporu savezničkih sirijskih pobunjeničkih skupina i trenutno kontrolira dio teritorija koji se proteže duž više od 325 km njezine granice.

U posljednjoj operaciji, 2019., Turska je zauzela područje između gradova Tal Abyad i Ras al-Ain, ostavljajući regiju Kobane pod kontrolom Kurda između teritorija koje kontrolira ili Turska ili milicija koju podržava Turska. U to je vrijeme Rusija posredovala u prekidu vatre te su postavljene patrole turskih i ruskih trupa koje su nadzirale poštivanje primirja.

Kurdske snage se boje da bi Turska mogla zauzeti Kobane. SDF je pozvao i SAD i Rusiju da iskoriste svoje ovlasti kako bi zaustavili tursku ofenzivu, upozoravajući da bi to moglo destabilizirati cijelu regiju i šire. "Osam godina borimo se s međunarodnom zajednicom protiv terorizma, borili smo se zajedno da porazimo IS, a sada napadi koje turska država izvodi sve to podrivaju", rekao je Abdi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.