Lažnog Michelangelovog Krista na križu talijanska Vlada platila više od 3 milijuna eura?

DRVENI kip Krista na križu kojega je navodno izradio talijanski renesansni majstor Michelangelo, Berlusconijeva Vlada je prošle godine kupila od prodavača umjetnina iz Torina.

Njegova početna cijena za ovo vrijedno djelo bila je oko 12 milijuna eura, no na kraju je kip prodao za 3,2 milijuna eura. Tužitelji specijalizirani za prijevare sa umjetničkim djelima ovog tjedna su pokrenuli istragu oko autentičnosti ovo vrijednog umjetničkog djela, piše Telegraph. 

Preuzeti će dokumente sa suda u Laziju gdje je već ljetos pokrenuta istraga zbog sumnje da je kip zaista rad velikog majstora. Kada je kip kupljen prošlog prosinca, Vlada je to prikazala kao veliki uspjeh pa je čak bio odnesen i papi Benediktu XVI., izložen u parlamentu te je proputovao cijelu Italiju gdje su ga vidjele tisuće posjetitelja izložbe.

Planiralo ga se prebaciti i preko "Velike bare" u američku Nacionalnu galeriju kako bi ga vidio i Barack Obama. No, neki ugledni poznavatelji umjetničkih djela tvrde kako kip nije izradio Michelangelo. Talijanski stručnjaci Francesco Caglioti i Tomaso Montanari uvjereni su kako kip nije izradio Michelangelo.