Tisuće umiru od mučenja Assadovim zatvorima: "Bašar je bog - može ti dati i oduzeti život"

Ilustracija: 123rf

NOVO izvješće Amnesty Internationala otkrilo je strašno stanje u sirijiskim zavorima, u kojima je u razdoblju od 2011. do 2015. stradalo 18 tisuća ljudi, prenosi Foreign Policy. Amnesty International informacije prikuplja od bivših zatočenika.

"Mogu te sad hladno ovdje ubiti i nitko me neće ništa pitati. Bašar je bog - može ti dati i oduzeti život", prepričava Abu Anas izjave zatvorskog čuvara koji mu je obećao ga će ga pustiti iz zatvora u Aleppu, ako mu plati sto tisuća dolara. Kako bi mu pokazao da misli ozbiljno, drugog Anasovog zatvorskog kolegu upucao je u glavi. Sreća po Abua, on je imao novac pa je mogao platiti to mito.

Preživjeli svjedoče o groznim uvjetima u sirijskim zatvorima. Pretrpane ćelije, dugotrajna zatvaranja u samice, ponižavanje i seksualno zlostavljanje svakodnevica su za Assadove zatvorenike. Nedostaje hrane, vode i medicinske skrbi, dok je toaleta premalo.

Dio zatvorenika znao je nekoliko dana provesti u ćelijama s truplima, dok su druge plašili lažnim strijeljanjima, prijetnjama obitelji i slično. Čuvari su znali izvući nekoliko zatvorenika i tući ih šmrkovima i buzdovanima, dok su ostali to morali promatrati.

Zatvorenici pokušavaju samoubojstvo

Jedan od zatvorenika istražiteljima humanitarne organizacije rekao je kako se pokušao ubiti tako što je primio žicu od struje. Prije nego što se odlučio na očajnički potez stražari su ga danima zlostavljali. Osim što su ga maltretirali, uvjerili su ga da u isto vrijeme čuvari negdje prebijaju njegovu majku.

Svatko za koga bi vlada pomislila da bi mogao predstavljati prijetnju bio je pod velikim rizikom da završi na mučenju u zatvoru, navodi izvješće. Tamo bi mnogi umrli zbog loših uvjeta i zlostavljanja. Na meti su bili i aktivisti za ljudska prava, novinari i ljudi koji pružaju pomoć civilima.

Tortura iza rešetaka nije novost u Siriji. Bašarov otac Hafez Assad desetljećima je koristio takav oblik zastraživanja, no stvari su se dodatno pogoršale nakon izbijanja građanskog rata 2011.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.